Κόσμος|14.03.2019 21:51

Βραζιλία: Το Σάο Πάολο αποχαιρέτησε τα θύματα της σχολικής επίθεσης

Newsroom

Οι συγγενείς των έξι θυμάτων στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πραγματοποίησαν αγρυπνία στην μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων. Ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους που οδήγησαν στο μακελειό.

Πλήθος συγκλονισμένου κόσμου σχημάτισε ουρές έξω από το γήπεδο, όπου πραγματοποιήθηκε η αϋπνία. Την ίδια ώρα μέσα στο αθλητικό κέντρο οι συγγενείς -σε κατάσταση απόγνωσης- θρηνούσαν πάνω από τα φέρετρα με τις σορούς των παιδιών τους.

Παρόλο που η Βραζιλία είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών παγκοσμίως, οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία είναι σχετικά σπάνιες. Γι' αυτό το λόγο το μακελειό στο σχολείο, στο οποίο φοιτούν 1.000 μαθητές, δημιούργησε ερωτήματα για την αντιμετώπιση της αυξημένης βίας, που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εκλογή του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στο συμβάν της Τετάρτης, δέκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών και οι δύο δράστες, έχασαν την ζωή τους ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Οι μαθητές που σκοτώθηκαν ήταν αγόρια, ηλικίας μεταξύ 15-16 ετών ενώ οι δράστες 17 και 25 ετών, αντίστοιχα. Η επίθεση έγινε με ένα 38άρι περίστροφο, ένα τόξο, τσεκούρια και μαχαίρια. Οι δράστες  αυτοκτόνησαν όταν περικυκλώθηκαν από την αστυνομία μέσα στο σχολικό κτίριο, κάτι που είχαν συμφωνήσει πριν από την επίθεση.

Οι ερευνητές ανέφεραν στο Reuters ότι το μακελειό στο Λύκειο Κολουμπάιν στις ΗΠΑ, το 1999, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την επίθεση.

Πριν από την επίθεση, οι δράστες πυροβόλησαν θανάσιμα τον θείο του ενός και του έκλεψαν το όχημα. Το θύμα ήταν ιδιοκτήτης ενός γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων.

Την στιγμή της επίθεσης επικράτησε πανικός. Παιδιά σκαρφάλωσαν έναν τοίχο, πήδηξαν την περίφραξη του σχολικού συγκροτήματος και βγήκαν τρέχοντας στον δρόμο, φωνάζοντας για βοήθεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δράστες σχεδίαζαν για τουλάχιστον έναν χρόνο την επίθεση. Ακόμα, όμως, παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα της επίθεσης. Πάντως, οι δράστες είχαν φοιτήσει στο ίδιο σχολείο.

.

σχολείοεπίθεσηΒραζιλία