Κόσμος|29.06.2023 23:00

Χάος στη Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας και 40.000 αστυνομικοί στους δρόμους η μέθοδος Μακρόν για να σταματήσουν τα επεισόδια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί, για μία ακόμα φορά, το Παρίσι μετά τον θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού. Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας μαίνονται σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, ενώ ο ένστολος που τραυμάτισε θανάσιμα τον ανήλικο έχει συλληφθεί για ανθρωποκτονία και τεθεί υπό κράτηση. 

Μετά από μία ακόμα νύχτα έντασης, το πρωί της Πέμπτης (29/06) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκάλεσε ειδική διυπουργική συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, με διαταγή Μακρόν, στους δρόμους έχουν βγει 40.000 αστυνομικοί ενώ υπάρχει απαγόρευση για μετακινήσεις σε προάστια του Παρισιού και ακυρώσεις δρομολογίων συγκοινωνιών, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Η τωρινή κρίση στη Γαλλία η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει διάρκεια,, έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των τεταμένων περιόδων με τις διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό και εκείνες των κίτρινων γιλέκων να έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στο Ελιζέ. Εμφανής είναι η αγωνία και για απόψε. Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων 170 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ έγιναν 180 συλλήψεις. Στη σημερινή πορεία συμμετείχαν 6.000 πολίτες. Η μητέρα του 17χρονου Ναέλ που δολοφονήθηκε από τα πυρά του αστυνομικού εξακολουθεί να απευθύνει κάλεσμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας έως τη Δευτέρα

Η δημοτική αρχή του Κλαμάρ, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) για τις επόμενες τέσσερις νύχτες. Ταραχές ξέσπασαν χθες το βράδυ σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, ιδίως στα προάστια της πρωτεύουσας. Στην περιοχή του Κλαμάρ πυρπολήθηκε ένα τραμ τη νύχτα που πέρασε. Το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύσει από το βράδυ της Πέμπτης έως τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Προβληματικό το πλαίσιο του νόμου

Η ιστορία των συγκρούσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες είναι μακρά. Το 2016, σε μια συνοικία του Παρισιού, αστυνομικός υπέστη σοβαρά εγκαύματα και βρέθηκε σε κώμα, αφότου ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες βενζίνης στο περιπολικό του.

Τα συνδικάτα των αστυνομικών διαμαρτυρήθηκαν έντονα και απαίτησαν ισχυρή απάντηση από την κυβέρνηση. Μετά το περιστατικό, τροποποιήθηκε ο νόμος για τη χρήση όπλων από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί επιτράπηκε να πυροβολούν στην περίπτωση που οδηγός αγνοούσε την εντολή να σταματήσει και ήταν πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη όμως τροπολογία που «επέτρεψε» τον αστυνομικό να πυροβολήσει τον 17χρονο, που δε συμμορφώθηκε με τον νόμο, δημιουργεί ένα θολό τοπίο σχετικά με το πότε πρέπει να δρα ο αστυνομικός. Λίγους μήνες μετά το συνταξιοδοτικό, το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί νέο ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μακρόν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δολοφονίαειδήσεις τώραΓαλλίαανήλικοςεπεισόδιαΕμανουέλ Μακρόναπαγόρευση κυκλοφορίαςαστυνομικόςΠαρίσι