Κόσμος|14.03.2019 22:41

Επιμένει ο Ακάρ για τα F-35: Περιμένουμε να παραδοθούν τον Νοέμβριο

Newsroom

H Τουρκία περιμένει την παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απειλούν για το εντελώς αντίθετο, επειδή η Άγκυρα οριστικοποίησε την αγoρά των S-400.

O υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακαρ σε γεύμα που είχε την Τετάρτη με ανώτατους Τούρκους στρατιωτικούς, είπε ότι «παρά κάποιες ανακοινώσεις, η πορεία των F-35 προχωρά ομαλά: οι πιλότοι μας, η ομάδα συντήρησης συνεχίζει την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ. Αναμένουμε την παράδοση των F-35 τον Νοέμβριο στην (ανατολική) επαρχεία Μαλάτεια, όπου ολοκληρώνονται οι σχετικές κατασκευαστικές προετοιμασίες. Κατά την επίσκεψή μας στις ΗΠΑ, μας ανέφεραν ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, και τις οικονομικές και άλλες της δεσμεύσεις».

Σχετικά με το θέμα των S-400 ο Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα έχει μια ξεκάθαρη στάση για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζήτηση της Τουρκίας για ένα σύστημα πυραυλικής και εναέριας άμυνας επιταχύνθηκε το 2011 εξαιτίας των απειλών στην περιοχή. Παράλληλα είπε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχίες μας σε ζητήματα ασφάλειας», είπε.

F-35S-400Χουλούσι Ακάρ