Κόσμος|30.06.2023 18:53

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το σχέδιο του Μπάιντεν για διαγραφή χρεών από φοιτητικά δάνεια

Newsroom

Ένα έντονα διχασμένο Ανώτατο Δικαστήριο σκότωσε την Παρασκευή ουσιαστικά το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαγραφή ή τη μείωση των χρεών από φοιτητικά δάνεια, εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία 6-3, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερέβη την εξουσία της με το σχέδιο και αναγκάζει τους δανειολήπτες να αρχίσουν να πληρώνουν δόσεις των δανείων τους εκ νέου από το φθινόπωρο.

Ο Μπάιντεν επρόκειτο να ανακοινώσει μια νέα σειρά δράσεων για την προστασία των δανειοληπτών φοιτητών και θα ασχοληθεί με την απόφαση του δικαστηρίου αργότερα την Παρασκευή, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο αξιωματούχος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια πριν από την αναμενόμενη δήλωση του Μπάιντεν για την υπόθεση και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση χρειαζόταν την έγκριση του Κογκρέσου προτού αναλάβει ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα. Η πλειοψηφία απέρριψε τα επιχειρήματα ότι ένας διακομματικός νόμος του 2003 που ασχολείται με τα φοιτητικά δάνεια, γνωστός ως HEROES Act, έδωσε στον Μπάιντεν την εξουσία που ισχυρίστηκε όχι έχει για να περάσει το προεδρικό του διάταγμα.

«Έξι Πολιτείες άσκησαν αγωγή, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος HEROES Act δεν εξουσιοδοτεί το σχέδιο ακύρωσης δανείων. Συμφωνούμε», έγραψε ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς για το δικαστήριο.

Η δικαστής Έλενα Κάγκαν έγραψε σε μια διαφωνία, στην οποία προσχώρησαν οι άλλοι δύο φιλελεύθεροι δικαστές, ότι η πλειοψηφία του δικαστηρίου «παρακάμπτει τη συνδυασμένη κρίση της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, με συνέπεια την εξάλειψη της διαγραφής δανείων για 43 εκατομμύρια Αμερικανούς».

Η αποπληρωμή των δανείων θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο, αν και οι τόκοι θα αρχίσουν να συσσωρεύονται τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι πληρωμές έχουν ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού πριν από τρία και πλέον χρόνια.

Το πρόγραμμα θα διέγραφε χρέη φοιτητικών δανείων ύψους 10.000 δολαρίων για όσους έβγαζαν λιγότερα από 125.000 δολάρια ή νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από 250.000 δολάρια.

Είκοσι έξι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση για ανακούφιση και 43 εκατομμύρια θα ήταν επιλέξιμοι, δήλωσε η κυβέρνηση. Το κόστος εκτιμήθηκε σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια για 30 χρόνια.

Οι ομάδες υπεράσπισης που υποστηρίζουν τη διαγραφή του χρέους καταδίκασαν την απόφαση, ενώ απαίτησαν από τον Μπάιντεν να βρει άλλη οδό για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για ελάφρυνση του χρέους.

Η Natalia Abrams, πρόεδρος και ιδρύτρια του Κέντρου Κρίσης Φοιτητικού Χρέους, δήλωσε ότι η ευθύνη για τη νέα δράση πέφτει «ευθέως» στους ώμους του Μπάιντεν. «Ο πρόεδρος διαθέτει τη δύναμη και πρέπει να επιστρατεύσει τη βούληση να εξασφαλίσει την ουσιαστική ελάφρυνση που χρειάζονται απεγνωσμένα οι οικογένειες σε όλο το έθνος», ανέφερε η Abrams σε δήλωσή της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζο Μπάιντενειδήσεις τώραδάνειαΗΠΑφοιτητές