Κόσμος|03.07.2023 16:55

«Μια μικρή σούπερ σταρ»: Πώς 6χρονο κορίτσι έσωσε τη ζωή της μητέρας της μέσω της Alexa

Newsroom

Μια μητέρα στη Σκωτία υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, αφού πρώτα η 6χρονη κόρη της τής έσωσε δύο φορές τη ζωή, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο ηχείο.

Η Έμμα Άντερσον, από το Robroyston της Γλασκώβης, ήταν 15 ετών όταν διαγνώστηκε με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Από μικρή ηλικία, η κόρη της, Ντάρσι, ήξερε ότι η μαμά της είχε «ευαίσθητη καρδιά» και γνώριζε πώς να καλέσει για βοήθεια στην Alexa.

Πλέον, η Ντάρσι έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές την Alexa για να σημάνει συναγερμό όταν η 27χρονη μητέρα της ήταν αδιάθετη: «Ρύθμισα την Alexa έτσι ώστε αν λιποθυμούσα ή αισθανόμουν αδιαθεσία το μόνο που είχε να κάνει ήταν να πει "Alexa, κάλεσε βοήθεια" και αυτό θα καλούσε τη μητέρα μου που μένει στη γωνία», περιγράφει η Έμμα Άντερσον στο BBC.

«Και χρειάστηκε να καλέσει την Alexa μερικές φορές, κάλεσε ακόμη και ασθενοφόρο μόνη της και εκείνη τη φορά ήμουν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είμαι τόσο περήφανη γι' αυτήν, είναι μια μικρή σούπερ σταρ», προσθέτει.

Η μεταμόσχευση και η νέα ζωή

Η Άντερσον εξήγησε την κατάσταση της υγείας της στην εκπομπή Good Morning Scotland του BBC Radio Scotland: «Βασικά σημαίνει ότι ο μυς που περιβάλλει την καρδιά αρχίζει να γίνεται πολύ παχύς», είπε.

«Ο τρόπος με τον οποίο μου το περιέγραψαν ήταν ότι αντί να χτυπάει πάνω σε ένα μαξιλάρι, είναι σαν κάθε χτύπος της καρδιάς να χτυπάει πάνω σε έναν τοίχο από τούβλα, οπότε κάθε φορά καταστρέφεται όλο και περισσότερο».

Αν και αντιμετώπιζε την πάθησή της σχεδόν σε όλη της τη ζωή με φαρμακευτική αγωγή σε όλη της τη ζωή, κάποια στιγμή οι γιατροί τής είπαν ότι χρειαζόταν επειγόντως μια σωτήρια μεταμόσχευση καρδιάς.

«Πήγα για τον καθιερωμένο έλεγχο και μου είπαν ότι η κατάσταση είχε χειροτερέψει πολύ και ότι δεν μπορούσα να περιμένω πια. Έπρεπε να έρθω και να με βάλουν στη λίστα επειγόντων περιστατικών, γιατί ουσιαστικά αν έφευγα από το νοσοκομείο δεν μου έμενε πολύς χρόνος», περιγράφει η ίδια.

«Μπήκα στο νοσοκομείο και λίγους μήνες μετά η καρδιά μου κατέρρευσε εντελώς. Κατέληξα με μια αντλία αορτικού μπαλονιού, η οποία τη διατηρούσε μου σε λειτουργία μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε μόσχευμα. Και τότε, περίπου 10 ημέρες αφού μπήκαμε στη διαδικασία, μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι υπήρχε διαθέσιμη καρδιά δότη».

Πλέον, η Έμμα έχει μια διαφορετική και καλύτερη ζωή και όπως λέει η ίδια, μπορεί να πηγαίνει μόνη της την κόρη της στο σχολείο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραμεταμόσχευση καρδιάςAlexaΣκωτία