Κόσμος|03.07.2023 23:11

Politico: Η Ευρώπη μετατρέπεται σε hotspot για κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών -Προειδοποίηση Europol για εκτόξευση βίας και διαφθοράς

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε επικεφαλής της Europol για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κέντρο των καρτέλ ναρκωτικών.

Η Catherine De Bolle, μιλώντας στο Politico, δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κύρια αγορά-στόχος και εκτίμησε ότι θα εκτοξευτούν τα επόμενα δύο χρόνια οι εισαγωγές ναρκωτικών στη γηραιά ήπειρο. Η De Bolle προειδοποίησε, ακόμα, ότι θα αυξηθεί η βία και η διαφθορά στα hot spot, όπως το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο σημαντική [για τους εγκληματίες] σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αύξηση των ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή» ανέφερα χαρακτηριστικά.

Το κράτος δικαίου θεωρείται αδύναμο κυρίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η επικεφαλής της Europool διευκρίνισε ότι το οργανωμένο πλήττει και εύπορους κόμβους στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

«Το Ρότερνταμ και η Αμβέρσα είναι πολύ σημαντικά για τις εγκληματικές ομάδες. Αλλά υπάρχουν και μικρότερα λιμάνια, όπως αυτό του Αμβούργου, ή λιμάνια στην Ισπανία, που είναι πολύ προσοδοφόρα για τους εμπόρους ναρκωτικών», είπε.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η αύξηση της βίας. Όχι, μόνο η απλή βία: συμβόλαια θανάτου, βασανιστήρια, εκρήξεις, πραγματικά σκληρή και σκληρή βία με πολλούς νεκρούς», συμπλήρωσε.

Δολοφονίες υψηλού προφίλ που συνδέονται με τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν συγκλονίσει τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη. Στην Ολλανδία, όπου το λιμάνι του Ρότερνταμ αποτελεί βασική πύλη εισόδου ναρκωτικών στην Ευρώπη, η δολοφονία του διακεκριμένου δημοσιογράφου Peter R. de Vries και του δικηγόρου Derk Wiersum το 2019  προκάλεσαν κοινωνική κατακραυγή. 

Η δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού σε επεισόδια που σχετίζονται με τα κυκλώματα ναρκωτικών φέτος στην Αμβέρσα προκάλεσε παρόμοια κατακραυγή, ενώ η αστυνομία αποκάλυψε πέρυσι υπήρχε σχέδιο για την απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης  Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.

Η Catherine De Bolle τόνισε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, «εάν θέλουν να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Europolκαρτέλειδήσεις τώραναρκωτικά