Κόσμος|04.07.2023 20:26

Ταραχές στη Γαλλία: Οι fake εικόνες που κατέκλυσαν τα social media

Newsroom

Την ώρα που η Γαλλία «φλεγόταν» από τις ταραχές που ξέσπασαν μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 17χρονου αγοριού από την αστυνομία, fake φωτογραφίες και βίντεο γέμισαν τα social media, όπως διαπίστωσε έρευνα του BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, οι εικόνες χάους, οι ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση.

Φωτογραφίες από ταινίες

Μια απίστευτη εικόνα που δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να οδηγούν ένα βαν της γαλλικής αστυνομίας, με τον έναν να κρέμεται από το παράθυρο επιδεικνύοντας ένα όπλο, διαμοιράστηκε στο Twitter με τη φράση «Γαλλία, η φωτογραφία της ημέρας».

Το tweet, που αναρτήθηκε στις 2 Ιουλίου, είχε πάνω από 1,7 εκατομμύρια προβολές, αλλά είναι ψεύτικη. Δεν τραβήχτηκε στις τρέχουσες ταραχές στη Γαλλία, αλλά είναι στιγμιότυπο από μια ταινία.

Το BBC Verify εξέτασε την εικόνα και, ψάχνοντας για προηγούμενες εκδοχές της στο διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι προέρχεται από τη γαλλική ταινία Athena που γυρίστηκε το 2022.

Τα άτομα στο φορτηγάκι και η μπλε μοτοσικλέτα είναι ακριβώς ίδια.

Το άτομο που δημοσίευσε το tweet διευκρίνισε αργότερα ότι η εικόνα είχε «ενδεικτικό» χαρακτήρα, αλλά είχε ήδη αναδημοσιευτεί χιλιάδες φορές.

Στη συνέχεια διεγράφη.

Άλλη μια εικόνα που έγινε viral δείχνει αυτοκίνητα που πέφτουν από τα παράθυρα ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης. Κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο, με το μήνυμα: «Τι συμβαίνει στη Γαλλία...».

Πρόκειται επίσης για μια εικόνα που μοιάζει να είναι από στιγμιότυπο ταινίας.

Στην αναζήτηση που έκανε το BBC φαίνεται πως η ίδια εικόνα είχε δημοσιευτεί σε tweet από τον Ιούνιο του 2016, ως υλικό ήταν από τα γυρίσματα της ταινίας δράσης Fast and Furious 8 - η οποία γυρίστηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του εν λόγω tweet, το BBC Verify εντόπισε έναν πολυώροφο χώρο στάθμευσης στην Prospect Avenue East στο Κλίβελαντ.

Τα χρώματα των αυτοκινήτων και το εξωτερικό του κτιρίου ταιριάζουν με μια σκηνή ταινίας η οποία κυκλοφόρησε το 2017.

Ο ελεύθερος σκοπευτής

Τις τελευταίες ημέρες, ένα βίντεο έχει κοινοποιηθεί πολλάκις στο Twitter και στο Telegram, που δείχνει έναν άνδρα με κουκούλα, σε μια ταράτσα να σημαδεύει με τουφέκι.

Ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε το βίντεο με το συνοδευτικό μήνυμα: «Ταραχοποιός στη Γαλλία παίρνει θέση ελεύθερου σκοπευτή με κλεμμένο τουφέκι της αστυνομίας». Ένας άλλος λογαριασμός υποστηρίζει ότι το τουφέκι κλάπηκε από ένα βαν της αστυνομίας.
Ένας χρήστης του Telegram έβαλε το emoji της φωτιάς δίπλα στη γαλλική σημαία και δήλωσε: «οι πλιατσικολόγοι καλύπτονται από ελεύθερο σκοπευτή».

Το βίντεο έχει προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές σε διάφορες πλατφόρμες και λογαριασμούς και έχει αναμεταδοθεί χιλιάδες φορές.

Όμως το βίντεο δεν τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των σημερινών ταραχών και πρόκειαι για παλιό υλικό.

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι αναρτήθηκε στο Twitter στις 13 Μαρτίου 2022. Τα ρούχα του άνδρα, η θέση του στην ταράτσα και τα ορατά κτίρια είναι πανομοιότυπα και στα δύο tweets.

Το βίντεο πιθανότατα τραβήχτηκε στην ταράτσα ενός οικιστικού πύργου σε ένα ανατολικό προάστιο του Παρισιού, αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν το τουφέκι ήταν αληθινό ή αντίγραφο όπλου.

Το πλήθος από το Μεξικό

Ένα βίντεο στο TikTok που δείχνει ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων υποτίθεται από τη Γαλλία είχε περισσότερες από εννέα εκατομμύρια προβολές. Συγκεκριμένα, ο ισχυρισμός είναι πως ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην Nanterre, το προάστιο του Παρισιού όπου ο 17χρονος Nahel M πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

Όμως το βίντεο με το πλήθος τραβήχτηκε σε άλλη χώρα.

Το BBC Verify έκανε μια αναζήτηση για άλλες εκδοχές του βίντεο στο TikTok και βρήκε το ίδιο ακριβώς κλιπ που αναρτήθηκε τον περασμένο μήνα, ισχυριζόμενο ότι έδειχνε μια συναυλία του αργεντίνικου συγκροτήματος Los Fabulosos Cadillacs στην Πόλη του Μεξικού στις 3 Ιουνίου.

Πράγματι, είναι μια εικόνα από συναυλία στο Μεξικό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

fake newsειδήσεις τώραταραχέςsocial mediaΓαλλία