Κόσμος|05.07.2023 06:15

Αιχμές Ερντογάν κατά Ελλάδας για την Πύλο, αλλά καλά λόγια από τα ΜΜΕ για Γεραπετρίτη - Η διπλωματική... φρενίτιδα της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Αιχμές κατά της Ελλάδας και όσων ενεπλάκησαν στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου άφησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λιθουανία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε για να σωθούν οι άνθρωποι και ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων δεν απασχόλησε τόσο πολύ την επικαιρότητα, όσο οι πέντε πλούσιοι που πήγαν να επισκεφτούν το πλοίο του Τιτανικού».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ήδη ότι θα θέσει το μεταναστευτικό ενώπιον των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και σίγουρα θέλει να το διεθνοποιήσει και πάλι.

Θετικό το αποτύπωμα από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη

Ωστόσο, θετικό αποτύπωμα άφησαν οι δηλώσεις Γεραπετρίτη για την Τουρκία.

«Χείρα φιλίας από την Ελλάδα στην Τουρκία»: Αυτή την ερμηνεία δίνει ο τουρκικός Τύπος που έσπευσε να τις μεταδώσει με θετικό πρόσημο.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα με την Τουρκία», μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. Αλλά, τα περισσότερα ΜΜΕ εστιάζουν στη διάθεση της Αθήνας για να συζητηθεί το θέμα - «αγκάθι» των θαλασσίων ζωνών.

Η Χουριέτ το βλέπει ως μήνυμα Ελλάδας προς Τουρκία για διαπραγματεύσεις.

Σε διπλωματική... φρενίτιδα η Τουρκία

Η πολυμέρεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχει κάνει την Τουρκία να βαδίζει με βήμα ταχύ και με άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά με την Αίγυπτο, έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση σχέσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε τι η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφώνησαν να διορίσουν πρεσβευτές για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια. Οι σχέσεις είχαν παγώσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013 και, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, επίκειται και επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι πολύ σύντομα στην Τουρκία αλλά και στο Κάιρο του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με λίγα λόγια, η Τουρκία έχει εισέλθει σε διπλωματική φρενίτιδα.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικάΧακάν Φιντάν