Κόσμος|06.07.2023 15:53

Θα μπει ποτέ η Σουηδία στο ΝΑΤΟ; Το «όχι» του Ερντογάν και ο αγώνας δρόμου Μπάιντεν-Στόλτενμπεργκ

Μαρία Ανδρικάκη

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με φόντο πάντα τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ηχηρό τουρκικό όχι προς τη Στοκχόλμη σε πρώτο πλάνο.  

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη στήριξη της Ουγγαρίας του Όρμπαν, μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, λέγοντας ότι η χώρα έχει «αγκαλιάσει» τους «τρομοκράτες που συνδέονται με τα ΡΚΚ/ YPG». Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούττε, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε να αναφέρει ότι η Στοκχόλμη έχει κάνει κάποια βήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διορθώνοντας, κατ’ αρχάς, τη νομοθεσία της, το να καίνε, όμως, δημόσια το Κοράνι στα σουηδικά εδάφη είναι ανεπίτρεπτο και μηδενίζει το κοντέρ. Ένα διαρκές «ναι μεν, αλλά», δηλαδή. Στρατηγική στην οποία ο Ερντογάν ειδικεύεται.  

Χθες, ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Τζο Μπάιντεν, ανοίγοντας την πόρτα του Οβάλ Γραφείου στον Σουηδό Πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον. Στη συνάντηση αυτή, με κάθε τρόπο στήριξε την αμερικανική – αλλά και τη νατοϊκή συνολικά – στήριξη στην ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι συμφωνεί με την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16  στην Τουρκία – αποφεύγοντας, ωστόσο, να συνδέσει τα δυο ζητήματα μεταξύ τους και ακολουθώντας την πάγια θέση της Ουάσιγκτον για το φλέγον αυτό θέμα.  

Δεν είναι καθόλου σαφές τι άλλο θέλει ο Ερντογάν για να άρει το βέτο. Στο παρελθόν, είχε ζητήσει την έκδοση στην Τουρκία ανθρώπων που σχετίζονται με το κουρδικό ΡΚΚ, αίτημα στο οποίο η σουηδική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε εν μέρει.  

Σε παρόμοιο κλίμα και ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος παρότρυνε τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, να σταματήσει το μπλόκο της Άγκυρας στη σκανδιναβική χώρα, όσο είναι ακόμα καιρός. Τα σουηδικά υποβρύχια, εξάλλου, κάθε άλλο παρά άχρηστα είναι στο ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να επανασχεδιάσει τη στρατηγική του και να ενισχύσει την Ανατολική του Πτέρυγα, όσο ο Πούτιν «βρυχάται» στην ευρύτερη «γειτονιά» του. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, πάντως, ακάθεκτος, στο πλευρό του Ιορδανού ομολόγου του, διαμηνύει ότι η Σουηδία είναι «ανίκανη να αποτρέψει προκλητικές ενέργειες» και ότι στο τέλος η Άγκυρα «προβληματίζεται για τη στρατηγική και την ασφάλεια» εντός της Συμμαχίας.  

Σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία συναντώνται στις Βρυξέλλες, σε μια ύστατη προσπάθεια του Γενς Στόλτενμπεργκ να προλάβει τα χειρότερα, όσο ακόμα βρίσκεται στο νατοϊκό τιμόνι. Προφανώς, ο Γενικός Γραμματέας, θέλει να αποφύγει τα περσινά, όταν στη Μαδρίτη οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σχεδόν στο «και πέντε», λίγο πριν η Άγκυρα πει το τελικό «ναι» στο Ελσίνκι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛιθουανίαΟυκρανίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ