Κόσμος|09.07.2023 11:10

Συγγνώμη από τον δήμαρχο Σμύρνης για το βέβηλο πάρτι εντός της εκκλησίας - «Ο ναός θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της»

Μαρία Ζαχαράκη

Κατόπιν της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης, καταγγέλλοντας την διοργάνωση πάρτι εντός του Ναού Αγίου, τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν σήμερα την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ καθώς και την αντίδραση του προέδρου της τοπικής οργάνωσης του AKP Σμύρνης Μπιλάλ Σαϊγκιλί.

«Τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας έχουν δίκιο που αντέδρασαν. Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην διασκέδαση από τη διοίκηση του δήμου. Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, η οποία χρησιμοποιείτο ως Πολιτιστικό Κέντρο από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης, ο οποίος ελέγχεται από το CHP, δεν έχει προσβληθεί ποτέ έτσι», ανέφερε ο Σαϊγκιλί.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Σμύρνης, ο οποίος αποδίδει την ευθύνη για το βέβηλο πάρτι εντός του Αγίου Βουκόλου στην εταιρεία διαχείρισης του ναού ως Πολιτιστικού Κέντρου αναφέρει:

«Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης ζητά συγγνώμη για την διοργάνωση αυτή στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, δηλώνοντας ότι η εκδήλωση στον Ιερό Ναό, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, πλήγωσε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα. Ο δήμος ανακοίνωσε ότι η εκκλησία χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και η εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι συντάχθηκε έκθεση, γιατί η εταιρεία δεν τήρησε τους όρους ενοικίασης και ως εκ τούτου δεν της επεστράφη η εγγύηση. Ο δήμος τόνισε ότι η εκκλησία θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της».

Ερντογάν: «Κανείς δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων»

Την ίδια, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στηλίτευσε την αυξανόμενη ισλαμοφοβία με αφορμή την πρόκληση με το Κοράνι στη Σουηδία και κάλεσε σε αλληλεγγύη.

«Η ειδεχθής επίθεση κατά του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία αποκαλύπτει τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ισλαμοφοβία», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο 46ο ετήσιο επίσημο δείπνο της Ένωσης Ιατρών Πακιστανικής Καταγωγής στη Βόρεια Αμερική.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε αυτή η ενότητα και η αλληλεγγύη να διαρκέσει για πάντα και συνέχισε λέγοντας ότι: «Πρέπει να δράσουμε από κοινού στον αγώνα κατά της αυξανόμενης ισλαμοφοβίας και ξενοφοβίας στις δυτικές χώρες. Η ειδεχθής επίθεση στο ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, στη Σουηδία την 1η ημέρα της Γιορτής των Θυσιών αποκαλύπτει τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ισλαμοφοβία. Όλοι μας, όλοι οι μουσουλμάνοι, έχουμε μεγάλες ευθύνες προκειμένου να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων πράξεων στις οποίες έχουμε αντιδράσει πολύ έντονα ως Τουρκία. Αν ενεργήσουμε με μια καρδιά και έναν καρπό, κανείς στον κόσμο δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων.

Όπως είπε ο Προφήτης μας, όταν είμαστε ενωμένοι σαν τα τούβλα ενός τείχους, κανείς δεν μπορεί να λυγίσει τους καρπούς μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει ανάμεσά μας και να μας διχάσει λόγω εθνικών, θρησκευτικών ή πολιτισμικών διαφορών. Πιστεύω ότι όταν το πετύχουμε αυτό μαζί, η ευλογία του Κυρίου μας θα είναι μαζί μας».

ΤουρκίαΕκκλησίαΣμύρνηπάρτιειδήσεις τώρα