Κόσμος|12.07.2023 06:45

Δεσποτόπουλος στο ethnos.gr: Γιατί ο Ερντογάν δεν είναι κερδισμένος από τη συμφωνία για F16 και Σουηδία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει κερδισμένος από τη συμφωνία να αποκτήσει η Τουρκία κάποια F16 από τις ΗΠΑ, αποποιούμενος, ταυτόχρονα, το δικαίωμά του για άσκηση βέτο, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό τονίζει στο ethnos.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό που κατάφερε ο Τούρκος πρόεδρος, είναι να μη θεωρείται απολύτως χαμένος από όλη αυτήν την ιστορία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν πήρε υποσχέσεις, έχοντας, παράλληλα, βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη και δεσμεύοντας το πιο βαρύ διπλωματικό όπλο που είχε στη φαρέτρα του.

«Πριν από δέκα χρόνια η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στα F35 και τώρα συμφώνησε για την απόκτηση αεροσκαφών προηγούμενης γενιάς. Αλλά και προτού γίνει η παράδοση των αεροσκαφών, θα θέσουν τους όρους τους ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και το υπόλοιπο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας, μέχρι να παραδοθούν τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Η απόκτηση των F16 από την Τουρκία χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία από τον Ερντογάν για το χαμηλό πήχη που έθεσε», σημειώνει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Μέσα από την… Ελλάδα η αγορά των F16

Ο ίδιος αναφέρει ότι στην ουσία η αγορά των F16 από την Τουρκία περνάει μέσα από την… Ελλάδα, αφού θα περιλαμβάνει όρους για μη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας με αυτά.

«Αν πριν από δέκα χρόνια, όταν η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στα F35, έλεγα ότι η αγορά των F16 θα περνούσε μέσα από την Ελλάδα, αφού θα περιλαμβάνει όρο για μη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας, κάτι που κάνει ο Ερντογάν συστηματικά, θα έλεγαν όλοι ότι είμαι τρελός. Μάλιστα, θα έλεγαν ότι είμαι ακόμα πιο τρελός, αν υποστήριζα τότε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα δεχόταν η Τουρκία να ενταχθεί η Κύπρος στους χάρτες απόλυτης επιχειρησιακής δράσης της συμμαχίας. Οι Τούρκοι ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να το εμποδίσουν αυτό και συμφώνησαν, Το μόνο που κατάφεραν, ήταν να μην ενταχθεί η Κύπρος ως ‘’Κυπριακή Δημοκρατία’’. Ωστόσο και μόνο το ότι συμπεριλήφθηκε η χώρα στους χάρτες, αποτελεί τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και της Κύπρου», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ο ίδιος κάνει αναφορά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας ως «κενό γράμμα» τη διαπραγμάτευση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, κανένας από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν έχει διάθεση να δει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

«Κατ’ αρχήν συμφωνία η ένταξη της Σουηδίας»

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και, αν θα γίνει πράξη αυτή, θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα θέσει για τα F16 το Κογκρέσο.

«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και για το αν δε θα κάνει κάποια… ‘’ντρίπλα’’ στη πορεία ο Ερντογάν. Σήμερα υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το ζήτημα και θα πρέπει να κυρωθεί και από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Ο Ερντογάν θα περιμένει να δει τους όρους που θα θέσει το Κογκρέσο. Αν δεν μπορεί να τους δεχτεί αυτούς η Τουρκία, τότε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πάει ένα βήμα πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

ΤουρκίαΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚογκρέσοΣουηδίαΗΠΑF16Ρόμπερτ Μενέντεζ