Κόσμος|11.07.2023 18:19

Το παρασκήνιο πίσω από το «Ναι» του Ερντογάν: Η «εκστρατεία» να πειστεί και ο όρος για την «ΕΕ»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Χακάν Φιντάν και ο Ιμραχίμ Καλίν φαίνεται να είναι αυτοί που προσπάθησαν να πείσουν τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο να κάνει το βήμα με την ΕΕ και να θέσει τον όρο της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό παρασκήνιο.

«Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε όσους αγκαλιάζουν τρομοκράτες», δήλωνε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να επιταχύνει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση», δήλωνε χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το χρονικό του όρου «ΕΕ»

Η δημοσιογράφος της Gazete Pencere, Νουράι Μπαμπατζάν, έγραψε για το παρασκήνιο της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο του ΑΚΡ, Ερντογάν.

«Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι το θέμα της διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ συμπεριλήφθηκε στη συνομιλία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Υπάρχει μια ιστορία, που ξεκινά πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με την εισαγωγή του όρου της ΕΕ σε αυτή τη συνομιλία.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Χακάν Φιντάν ο νέος υπουργός Εξωτερικών, και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο νέος διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) ξεκίνησαν εκστρατεία να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το βήμα της ΕΕ και να χτυπήσει ξανά την πόρτα της ΕΕ με το αίτημα για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «ο στόχος ήταν να επιστρέψει η Τουρκία στις συνεδριάσεις της Ομάδας Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, οι οποίες διακόπηκαν το 2019. Εκτίμησαν ότι ένα τέτοιο βήμα θα έστελνε ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι θα είχε επίσης οικονομικά οφέλη και ότι θα έβγαζε την Τουρκία από τη θέση της "απομονωμένης χώρας". Παράλληλα, υπήρχε η ελπίδα ότι αναθέρμανε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στην ανάγκη για πιθανή χρηματική στήριξη. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η συμβολή ορισμένων μελών του ΑΚΡ που βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ιστορία για το πώς προέκυψε ο όρος της ΕΕ απροσδόκητα».

Το κύριο ζήτημα ήταν η «βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ»

«Οι δηλώσεις που γίνονται η μία μετά την άλλη από χθες το απόγευμα, η εγκατάλειψη όλων των αδιάλλακτων θέσεων της Τουρκίας και το άνοιγμα της πόρτας στη Σουηδία πριν καν περάσουν 24 ώρες, η δήλωση του Μπάιντεν «θα συνεργαστούμε με την Τουρκία και τον Ερντογάν», στην πραγματικότητα, έχει καταστήσει σαφές ότι το κύριο ζήτημα είναι «η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ», σχολιάζουν τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια της Άγκυρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιμπραχίμ Καλίνειδήσεις τώραΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία