Κόσμος|31.07.2023 15:13

Η πρώτη εικόνα του προέδρου του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα: Φωτογραφήθηκε με τον ηγέτη του Τσαντ

Newsroom

Η πρώτη εικόνα του εκδιωχθέντος προέδρου του Νίγηρα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μετά το πραξικόπημα που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτή φαίνεται ο ηγέτης της χώρας, Μοχάμεντ Μπαζούμ, να χαμογελά και να χαίρει άκρας υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του γειτονικού Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο.

Ο πρόεδρος του Τσαντ, ταξίδεψε στον Νίγηρα ως διπλωματικός απεσταλμένος προκειμένου να επικοινωνήσει με τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας - ο οποίος πιστεύεται ότι κρατείται στην προεδρική κατοικία.

Ο Ντεμπί ανήρτησε τη φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook αργά την Κυριακή, λέγοντας σχετικά ότι πραγματοποίησε το ταξίδι στον Νίγηρα, «ο οποίος περνάει μια μεγάλη πολιτική κρίση ... για να διερευνηθούν όλοι οι δρόμοι για μια ειρηνική έξοδο από την κρίση που συγκλονίζει τη γειτονική χώρα».

Ο ίδιος ανήρτησε επίσης μια φωτογραφία του με τον αρχηγό του πραξικοπήματος, τον στρατηγό Abdourahamane Tchiani, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ο οποίος επίσης χαμογελά και φορά στρατιωτική στολή.

Χάος στη χώρα μετά την ανατροπή του προέδρου

Μετά το Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας γίνεται έτσι η τρίτη χώρα του Σαχέλ, περιφέρειας αντιμέτωπης με αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, που βιώνει στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020.

Με φόντο εννέα ένστολους αξιωματικούς, ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος κάποιου «Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ), ανακοίνωσε πως «εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, που ενωνόμαστε στο ΕΣΣΠ, αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς» του προέδρου Μπαζούμ.

«Όλοι οι θεσμοί της 7ης Δημοκρατίας» καταλύονται, συνέχισε και πρόσθεσε «τα σύνορα της χώρας», χερσαία και αεροπορικά, «είναι κλειστά» και «κηρύσσεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας», από τις 22:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες) μέχρι νεοτέρας.

Ο σμήναρχος είπε πως το πραξικόπημα αποφασίστηκε εξαιτίας «της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας» και της «κακής διακυβέρνησης» σε «οικονομικό και σε κοινωνικό» επίπεδο.

Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΣΠ είναι «προσηλωμένο» στην «τήρηση όλων των δεσμεύσεων του Νίγηρα» και καθησύχασε την «εθνική και διεθνή κοινότητα» όσον αφορά τον «σεβασμό στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των αρχών που ανατράπηκαν» όπως ορίζουν «οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ξεκαθάρισε πως ο στρατός θα αναλάβει τη «διαχείριση της κατάστασης» για όλες τις τρέχουσες υποθέσεις και απαίτησε «από όλους τους διεθνείς εταίρους να μην αναμιχθούν».

Η απόγνωση για την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να βάλουν τέλος στη δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων διευκόλυναν την εκδήλωση δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων στο Μαλί και άλλων δύο στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2020. Στρατιωτική χούντα κατέλαβε επίσης την εξουσία στη Γουινέα το 2021, επαναφέροντας την αστάθεια σε μια περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή ως «η ζώνη των στρατιωτικών πραξικοπημάτων».

Η προηγούμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος είχε γίνει τον Μάρτιο του 2021, όταν στρατιωτική μονάδα αποπειράθηκε να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο μερικά 24ωρα προτού ορκιστεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μπαζούμ.

Η ανακοίνωση των στρατιωτικών ακολούθησε μια μέρα έντασης στη Νιαμέ, καθώς η προεδρική φρουρά συνέλαβε τον πρόεδρο Μπαζούμ, 63 ετών, τον έθεσε υπό περιορισμό στην επίσημη κατοικία του χθες το πρωί.

Η ανακοίνωση του ΕΣΣΠ αφήνει να εννοηθεί πως όλα τα όπλα του στρατού, η αστυνομία και η χωροφυλακή συντάχθηκαν με την προεδρική φρουρά.

Διεξάγονταν συνομιλίες χθες ανάμεσα στον πρόεδρο Μπαζούμ και την προεδρική φρουρά για να βρεθεί λύση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιες απαιτήσεις πρόβαλαν οι στρατιωτικοί. Απέτυχαν.

ειδήσεις τώραΝίγηραςπραξικόπημαΑφρική