Κόσμος|31.07.2023 22:54

Ο Αύγουστος έρχεται και φεύγει με πανσέληνο: Το 2037 θα εμφανιστεί ξανά το φαινόμενο των διπλών supermoons

Newsroom

Μία ιδιαιτερότητα θα έχει ο Αύγουστος του 2023 που και αυτό γιατί, στον νέο μήνα, θα σημειωθούν δύο υπερφεγγάρια. Με άλλα λόγια, ο φετινός Αύγουστος μάς επιφυλάσσει δύο πανσελήνους – φαινόμενο που, έχει να παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ενώ αναμένεται, ξανά, τον Ιανουάριο του 2037.

Έτσι, την Τρίτη (1 Αυγούστου), ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού θα κάνει «πρεμιέρα» με την πρώτη πανσέληνο, στις 2:32 μ.μ σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac. Το ίδιο βράδυ, αν κανείς -μετά τη δύση του ηλίκου- κοιτάξει προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνει στον νυχτερινό ουρανό την ανατολή του φεγγαριού του οξύρρυγχου.

Αυτή θα είναι η δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά υπερπανσελήνους της χρονιάς. Το Supermoon είναι ένας συναρπαστικός όρος για αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «περιγειακή πανσέληνος», δηλαδή όταν η πανσέληνος συμβαίνει την ακριβή στιγμή που η Σελήνη είναι πιο κοντά μας στην τροχιά της.

Το δεύτερο ολόγιομο φεγγάρι του μήνα

Στις 30 Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 21:36 μ.μ. θα σημειωθεί η δεύτερη πανσέληνος του μήνα – η μπλε σελήνη. Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε δύο πανσελήνους σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα γίνει την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

υπερπανσέληνοςφεγγάριΑύγουστοςειδήσεις τώραπανσέληνος