Κόσμος|09.08.2023 14:17

Τζουμχουριέτ: Η Αθήνα ενισχύει τα χαρτιά της στην Ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ σχολιάζει σήμερα την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως τις κινήσεις της Ελλάδας στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της «η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει τις διπλωματικές της επαφές στην ανατολική Μεσόγειο. Ενώ οι εντάσεις στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες είναι χαμηλές, οι διάλογοι της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο τράβηξαν την προσοχή. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yoav Gallant στο Τελ Αβίβ την προηγούμενη ημέρα. Ο Gallant δήλωσε ότι "το Ισραήλ και η Ελλάδα στέλνουν ένα μήνυμα στους εχθρούς και συνεργάτες τους ότι είναι ενωμένοι". Η εφημερίδα Jerusalem Post που εδρεύει στο Ισραήλ έγραψε ότι ο κοινός εχθρός είναι το Ιράν. Ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε ότι "η συμμαχία βασίζεται σε πραγματική φιλία και στα κοινά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι και είναι μια τριμερής συμμαχία με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου"». https://web.medyatakip.com/pm/38373/11294

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών 

Την ίδια ώρα ο τουρκικός τύπος σχολιάζει τις δηλώσεις Γεραπετρίτη.

  • Με τίτλο «Έλληνας ΥΠΕΞ: Ο Fidan και εγώ τα πήγαμε πολύ καλά» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουριέτ ανταπόκριση με πρωτοσέλιδη αναφορά. «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι έχουν διαμορφώσει μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Τ/ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και ότι, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, μπόρεσαν να επιλύσουν ορισμένα από τα ζητήματα που προέκυψαν χωρίς εντάσεις».
  • Με τίτλο «Κλάδος Ελαίας προς την Τουρκία από τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή τηλεόραση» δημοσιεύεται στην ισλαμιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Ακίτ ρεπορτάζ. «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος με την Τουρκία στην επίλυση των ζητημάτων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας».
  • Με τίτλο «Ο Γεραπετρίτης αναζητά λύση με την Τουρκία» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλάτ αναδεικνύει πάλι την αισιοδοξία του Έλληνα ΥΠΕΞ για την επίλυση των ελληνο-τουρκικών ζητημάτων. «Ο Γεραπετρίτης επεσήμανε τις συναντήσεις του με τον T/ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, καθώς και τις συναντήσεις του Έλληνα Π/Θ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον T/Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Θα θέλαμε να εργαστούμε για τις διμερείς σχέσεις αφού συζητηθούν οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, όπως το εμπόριο, η οικονομία, η πολιτική προστασία, ο τουρισμός, και η ανάπτυξη των χωρών, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ».
  •  Με τίτλο «H γειτονική χώρα αισιοδοξεί για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία» δημοσιεύεται στην προσκείμενη στο συμπολιτευόμενο MHP εφημερίδα Τουργκιούν ρεπορτάζ, όπου υποστηρίζει: «Αναφέροντας ότι η «μεγάλη διαφωνία» μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα, ο Γεραπετρίτης δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε τον πολιτικό μας διάλογο».
  • Με τίτλο «Ελπίδα για καλές σχέσεις στη γειτονική χώρα» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ντιριλίς Ποστασί ρεπορτάζ. «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση των ζητημάτων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία».
  • Με τίτλο «Ισχυρισμός ότι η πώληση όπλων είναι στην ημερήσια διάταξη (σσ. ρεπορτάζ περί αμυντικών θεμάτων)» η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει: «Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qaheera, ο Γεραπετρίτης δήλωσε επίσης ότι εξετάζουν να παραπέμψουν τις διαφορές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη στο Δικαστήριο της Χάγης».
δακτύλιοςελληνοτουρκικάΧακάν Φιντάνελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΓιώργος Γεραπετρίτης