Κόσμος|11.08.2023 13:31

Απέπλευσε το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han: Προς τα πού θα κινηθεί

Newsroom

Απέπλευσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής από το λιμάνι του Τάσουτζου της Σελεύκειας στη νότια Τουρκία το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, όπως προκύπτει από το στίγμα που στέλνει το σύστημα marinetraffic.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

Σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύεται η περιοχή για έρευνες για έξι μήνες, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Τουρκίας

Όπως εξήγησε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN το βράδυ της Πέμπτης, η περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο είναι αρκετά νότια από τις ακτές της Τουρκίας και αυτό ίσως δείχνει τις διαθέσεις της Άγκυρας.

Πάντως, παρά το καλό κλίμα φαίνεται ότι δεν υπάρχει υποχώρηση στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Εκεί που τα γεωτρύπανα κινούνταν «συντηρητικά» εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή γύρω από τις ακτές της Τουρκίας, τώρα κατεβαίνει αρκετά πιο κάτω και πιο δυτικά το γεωτρύπανο. Κάτι που δείχνει ότι η Άγκυρα ‘ανοίγεται’ στη Μεσόγειο. Και θέλει να συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα. Παρότι επιθυμεί να κάτσει και στο τραπέζι με τους γείτονές της.

NAVTEXγεωτρύπανοειδήσεις τώραΤουρκία