Κόσμος|13.08.2023 06:45

Νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Προαναγγελίας υπουργού Άμυνας Τουρκίας για νέα βήματα προσέγγισης – Η στρατηγική για τα F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Οι θετικές δηλώσεις εκ μέρους της Άγκυρας σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και το κλίμα που επικρατεί, συνεχίζονται.

«Το δείχνουν και οι ίδιοι οι Έλληνες»

Το Σάββατο (12/08) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, έδωσε συνέντευξη σε τουρκικά ΜΜΕ και επαναβεβαίωσε ότι, πλέον, Αθήνα και Άγκυρα έχουν εισέλθει σε μια θετική περίοδο. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της. Το δείχνουν και οι ίδιοι οι Έλληνες», σημείωσε ο Γκιουλέρ και αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί ξανά την περιοχή των σεισμών μέσα στον Αύγουστο. Ο Τούρκος υπουργός ανήγγειλε, επίσης, ότι, το 2024, θα ξεκινήσουν ακόμη και αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών- βήμα που ακούγεται πρωτότυπο και πολύ ασυνήθιστο.

Πέρα, λοιπόν, από μεμονωμένες και «περιθωριακές» φωνές, που προέρχονται, είτε από τον τουρκικό τύπο, που ψάχνει μάλλον για θέματα, είτε από εθνικιστικά κόμματα της Τουρκίας, οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά -τουλάχιστον από την επίσημη τουρκική ηγεσία- διατηρούνται χαμηλοί έως και ζεστοί. Η Άγκυρα έχει αλλάξει τη ρητορική της, πρωτίστως προς τους γείτονές της, καθώς θέλει να γίνει αρεστή προς τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το μείζον επίσης ζήτημα των F-16, ο Γκιουλέρ προσπάθησε να αποσυνδέσει το θέμα των εξοπλισμών από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κι έριξε την ευθύνη για τη σύνδεση αυτή στην Ουάσιγκτον. Πάντως, δήλωσε ότι περιμένουν τώρα συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και μίλησε για τη Λιβύη αλλά και για τη σημασία του λεγόμενου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο και χαρακτήρισε «μεγάλο πλεονέκτημα». Μάλιστα, είπε ότι υπάρχουν επαφές και με τη διοίκηση του Χαφτάρ. Επίσης μίλησε και για την Αίγυπτο με την οποία -όπως είπε- δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Τουρκία δείχνει μεγάλη ανυπομονησία στο θέμα της Αιγύπτου – πράγμα που, βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι συμμερίζεται και το Κάιρο.

 Αντιδράσεις για τη λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο 

Την ίδια στιγμή, το θέμα της λειτουργίας στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο συνεχίζει να ενοχλεί τους Τούρκους. Για κάποιο λόγο φέτος οι αντιδράσεις είναι περισσότερες. Σήμερα ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Νίκη, Ουμίτ Οζντάγ, θεωρεί ότι η λειτουργία αυτή αναβιώνει το ποντιακό-ορθόδοξο παρελθόν της περιοχής και ότι, δίνοντας την άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για νέες ελληνικές επιχειρήσεις – αφήνοντας να εννοηθούν ύπουλες και κακόβουλες ενέργειες των Ελλήνων, που απλά θέλουν να γιορτάσουν την Παναγία σε αυτό το μαρτυρικό μοναστήρι.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΠαναγία Σουμελάελληνοτουρκικές σχέσειςτουρκικό υπουργείο Άμυνας