Κόσμος|13.08.2023 20:35

Φωτιά στη Χαβάη: Απόγνωση στα αποκαΐδια – Τεράστιες ζημιές και φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που κατέκαψε την ιστορική πόλη Λαχάινα στο νησί Μάουι της Χαβάης, ενώ αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η πυρκαγιά άφησε «εξαιρετικά τοξικά» επακόλουθα, καθώς και δυνητικά μολυσμένη παροχή νερού.

Στάχτη πάνω από 2.200 κτίρια

Ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν δήλωσε ότι τουλάχιστον 2.200 κτίρια καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Περίπου το 86% αυτών των κατασκευών ήταν κατοικίες. Ο Γκριν -ο οποίος προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί επειδή εκατοντάδες αγνοούνται ακόμη- δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης έχει μετατοπίσει την εστίασή της ώστε να επικεντρωθεί «στην απώλεια ζωής».

Μέχρι αργά το Σάββατο, τα συνεργεία με σκύλους πτωμάτων είχαν καλύψει μόλις το 3% της περιοχής έρευνας, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι στο Associated Press.

Αδιανόητη καταστροφή

Καθώς οι εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας εισήλθαν στην περιοχή και ορισμένοι επιζώντες άρχισαν να επιστρέφουν, οι κάτοικοι του νησιού έμειναν εμβρόντητοι από την καταστροφή.

«Το βλέπετε στην τηλεόραση. Λυπάσαι για όλους. Ίσως χάνεις τον ύπνο σου για μια νύχτα, αλλά μετά η ζωή συνεχίζεται», δήλωσε ο Felipe Hannel, κάτοικος του Μάουι που βοηθούσε στην παράδοση προμηθειών. «Αλλά όταν γνωρίζεις τον τόπο, είναι διαφορετικά. Κλαις. Εμπλέκεσαι τόσο συναισθηματικά. Ξέρεις αυτούς τους ανθρώπους, ξέρεις τις ζωές τους».

«Περιοχές εξαιρετικά τοξικές»

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ορισμένες περιοχές της Λαχάινα ήταν «εξαιρετικά τοξικές». Η υγειονομική υπηρεσία της Χαβάης δήλωσε ότι οι άνθρωποι που επιστρέφουν θα πρέπει να φορούν μάσκες αναπνοής και γυαλιά. Η στάχτη και η σκόνη από τα καμένα κτίρια μπορεί να περιέχουν μολυσματικούς παράγοντες όπως αμίαντο, αρσενικό και μόλυβδο, ανέφερε το τμήμα.

Σε ειδοποίηση, οι αξιωματούχοι της κομητείας Μάουι δήλωσαν ότι ορισμένες περιοχές της παροχής νερού στη Λαχάινα είχαν υποστεί ζημιές.

«Οι συνθήκες αυτές μπορεί να έχουν προκαλέσει την είσοδο επιβλαβών μολυσματικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του βενζολίου και άλλων πτητικών οργανικών χημικών ουσιών, στο σύστημα ύδρευσης», ανέφερε η ειδοποίηση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν το νερό -ακόμη και μετά από βρασμό- και πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό αντί αυτού. Οι κάτοικοι συμβουλεύτηκαν να «περιορίσουν τον χρόνο ντους και κολύμβησης και να χρησιμοποιούν χλιαρό νερό και αεριζόμενο χώρο».

Ο απολογισμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στη Χαβάη ξεπέρασε τον απολογισμό της πυρκαγιάς του 2018 στο Camp στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία άφησε πίσω της 85 νεκρούς και κατέστρεψε την πόλη Paradise. Έναν αιώνα νωρίτερα, η πυρκαγιά του 1918 στο Κλόκετ κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια και σκότωσε 453 ανθρώπους στη βόρεια Μινεσότα και το Ουισκόνσιν.

Τρομακτικές ζημιές

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Fema) εκτίμησε ότι το κόστος για την ανοικοδόμηση της Λαχάινα ανέρχεται σε 5,5 δισ. δολάρια, με περισσότερα από 2.100 στρέμματα (850 εκτάρια) να έχουν καεί.

Οι αξιωματούχοι έχουν εξασφαλίσει 1.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και κανονίζουν να ενοικιαστούν ακίνητα που θα χρησιμεύσουν ως κατοικίες χωρίς κόστος για τις οικογένειες, δήλωσε ο Γκριν. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι είχαν φιλοξενηθεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Η Ντιν Κρίσγουελ, επικεφαλής της Fema, δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει 150 άτομα επί τόπου και ότι επιπλέον ομάδες έρευνας και σκύλοι θα φθάσουν μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Τα συνεργεία σημείωσαν τα σπίτια που παρέμεναν όρθια με ένα φωτεινό πορτοκαλί Χ για να σηματοδοτήσουν ότι έψαξαν για πτώματα, και "HR" όταν βρήκαν ανθρώπινα λείψανα.

Η πυρκαγιά μετέτρεψε σε στάχτη εκατοντάδες σπίτια, στέλνοντας τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσπαθούν το Σάββατο να βρουν προσωρινή στέγαση για όσους είχαν την τύχη να επιβιώσουν. Οι επικοινωνίες εξακολουθούσαν να είναι δύσκολες, με 30 πύργους κινητής τηλεφωνίας να είναι ακόμη εκτός λειτουργίας. Οι διακοπές ρεύματος αναμενόταν να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες στη δυτική πλευρά του νησιού.

Ο συνταξιούχος πυροσβέστης Geoff Bogar και ο επί 35 χρόνια φίλος του, Franklin Trejos, έμειναν αρχικά πίσω για να βοηθήσουν τους άλλους στη Λαχάινα και να σώσουν το σπίτι του Bogar, αλλά καθώς οι φλόγες πλησίαζαν όλο και περισσότερο το απόγευμα της Τρίτης, ήξεραν ότι έπρεπε να φύγουν. Ο καθένας διέφυγε με το δικό του αυτοκίνητο. Όταν το αυτοκίνητο του Bogar δεν έπαιρνε μπροστά, έσπασε ένα παράθυρο για να βγει έξω και στη συνέχεια σύρθηκε στο έδαφος μέχρι που τον βρήκε μια περίπολος της αστυνομίας και τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

νεκροίπυρκαγιάΧαβάηειδήσεις τώραφωτιάφωτιά τώρα