Κόσμος|20.08.2023 14:10

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο χαρακτηρίστηκε τερατούργημα - Και αυτός είναι ο λόγος

Newsroom

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου δεν έχει υποδεχθεί ακόμη ούτε έναν επιβάτη, αλλά έχει ήδη βάλει «φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Icon of the Seas - το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές του και είναι έτοιμο για το παρθενικό του ταξίδι τον Ιανουάριο του 2024 - έχει εκπληκτικά χαρακτηριστικά: Έχει 1.198 πόδια μήκος (316 πόδια περισσότερο από τον Τιτανικό), 159 πόδια πλάτος, 20 συνολικά καταστρώματα και χωράει 10.000 επιβάτες.

Παρόλα αυτά, μια φωτογραφία από την πρύμνη του μεγαθήριου που έγινε viral τον Ιούλιο, προκάλεσε ποικίλες και παθιασμένες αντιδράσεις. Πολλοί δεν το είδαν ως το απόλυτο μέρος διασκέδασης και χαλάρωσης στη θάλασσα αλλά το χαρακτήρισαν «τερατούργημα, κακόγουστο και χυδαίο» και συγκρίθηκε με το «να είσαι κολλημένος σε ένα πλωτό Walmart» ή με «σε μια στοίβα από γεμάτα πιάτα φαγητού- χαοτικό, ακατάστατο, πιθανώς επισφαλές».

Ένας άλλος χρήστης έδωσε μια πιο σύγχρονη πολιτιστική αναφορά, λέγοντας ότι το πλοίο μοιάζει με την Candy Crush εκδοχή του δυστοπικού υπόγειου κόσμου στο «Silo», μια τηλεοπτική σειρά στην οποία η ανθρωπότητα επιβιώνει από την αποκάλυψη αποσυρόμενη σε μια υπόγεια πόλη, εκατοντάδες επίπεδα βαθιά.

Τι είναι όμως αυτό που προκάλεσε τόσο έντονα συναισθήματα;

«Βρήκα και εγώ την εικόνα περίεργα ασυνήθιστη», είπε  στο CNN ο Tom Davis, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. «Αφού όμως κοίταξα λίγο πιο προσεκτικά, νομίζω ότι βρίσκω στην εικόνα έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό της καλλιτεχνικής προοπτικής που επιλέχθηκε στη μετα-πανδημική εποχή της κοινωνικής απόστασης στην οποία έχουμε πια εκπαιδευτεί»

Ο Davis λέει ότι το γεγονός ότι πρόκειται για μια δημιουργημένη εικόνα και όχι για μια πραγματική φωτογραφία παίζει καθοριστικό ρόλο. «Σχεδόν δίνει την εντύπωση ενός κοντού, υπερυψωμένου, στοιβαγμένου σκάφους αλλά στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να είναι ένα τέχνασμα της προοπτικής, καθώς το πραγματικό σκάφος είναι προφανώς τρεις με τέσσερις φορές μακρύτερο από την ιδέα που έχω κοιτάζοντας προς τα κάτω την απεικόνιση. Οι εικόνες που έχω δει που είναι περισσότερο σε προφίλ προσθέτουν μια πιο λογική, νομίζω, αίσθηση του ύψους σε σχέση με το συνολικό μήκος»

Πρόσθεσε ότι οι αρνητικές αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε προσωπικές ανησυχίες και φοβίες, καθώς και προσωπικές εμπειρίες σε θέρετρα και κρουαζιέρες. «Για κάποιους, ένα σκάφος αυτού του μεγέθους με τόσα πολλά πράγματα στοιβαγμένα σε αυτό αντιπροσωπεύει πιθανότατα πολλή διασκέδαση με συνεχείς δραστηριότητες και ελευθερία από την πλήξη. Για άλλους, μπορεί να μην έχουν πάει ποτέ σε κρουαζιέρα και να πιστεύουν ότι είναι πάρα πολλά» ανέφερε.

Αν κάποιος φοβάται το νερό ή τους στενούς χώρους τότε αυτή εικόνα θα του προκαλέσει ανησυχία και θα του θυμίσει ταινίες όπως «τα Σαγόνια του Καρχαρία», ο «Τιτανικός» και η «Περιπέτεια του Ποσειδώνα».

Σύμφωνα με τον Adam Kox, ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα φοβίας, η περιγραφή του Icon of the Seas ως «πέντε φορές μεγαλύτερο από τον Τιτανικό μπορεί να υποδηλώνει την ιδέα μιας δυνητικά μεγαλύτερης καταστροφής: Ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη τραγωδία με το υποβρύχιο του Τιτανικού», λέει. «Αυτό προκαλεί μια προστατευτική επιθυμία να αποφευχθεί μια παρόμοια τραγωδία».

Τα επίπεδα στο πλοίο δημιουργούν επίσης ένα αίσθημα κλειστοφοβίας σε ορισμένους ανθρώπους, συνεχίζει, καθώς θα αντιληφθούν το πλοίο ως ένα μέρος όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, αντί να απολαμβάνουν διακοπές κρουαζιέρας. «Και για άλλους, τα καραμελένια χρώματα κάνουν το πλοίο να μοιάζει με παιχνίδι, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια που δεν θα υπήρχαν αν το πλοίο είχε πιο ουδέτερα χρώματα», προσθέτει.

Το πλοίο θα βγάζει 10 εκατ. την εβδομάδα

Ο Onathan Abramowitz, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας πιστεύει ότι η εικόνα φαίνεται αρκετά μπερδεμένη: «Ίσως φταίει η ιδέα ότι συμβαίνουν τόσα πολλά ταυτόχρονα και το γεγονός ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα, χωρίς να υπάρχει πουθενά να πάει κανείς αν υπήρχε κάποιου είδους έκτακτη ανάγκη».

Ωστόσο, ο Ross Klein, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Memorial του Newfoundland και ειδικός σε θέματα κρουαζιέρας, πιστεύει ότι οι αντιδράσεις βασίζονται κυρίως σε προηγούμενες εμπειρίες με κρουαζιέρες. «Νομίζω ότι οι λάτρεις της Royal Caribbean θα το δουν και θα πουν 'Ουάου, κάτι καινούργιο! Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό, ανυπομονώ να βγω και να δω τι συμβαίνει εκεί!».

Η τρέχουσα εικόνα είναι αρκετά πολύχρωμη και απεικονίζει ένα πλοίο με πολλές επιλογές. Οι θετικές αντιδράσεις υπερτερούν κατά πολύ των άλλων» αναφέρει.

Εκπρόσωπος της Royal Caribbean, όταν επικοινώνησε με το CNN, δεν σχολίασε τα σχόλια για τη συγκεκριμένη εικόνα, αλλά δήλωσε ότι από τότε που αποκαλύφθηκε το Icon of the Seas τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξε "απίστευτη αντίδραση", η οποία οδήγησε στην εβδομάδα με τον μεγαλύτερο όγκο κρατήσεων στην ιστορία της εταιρείας, όταν άνοιξαν οι πωλήσεις εισιτηρίων.

Πολλές κρουαζιέρες του πλοίου δεν έχουν ήδη εισιτήρια με τις τιμές να ξεκινούν από περίπου 2.000 δολάρια ανά άτομο για μια επταήμερη κρουαζιέρα. Το πλοίο είναι πιθανό να γίνει κερδοφόρο, σύμφωνα με τον Ross Klein. «Η Royal Caribbean διακρίνεται για την υπέρβαση της χωρητικότητας του 100% στα πλοία της. Και μέρος αυτού είναι ότι δίνουν στους ανθρώπους κάτι για να θέλουν να έρθουν στο πλοίο και να ξοδέψουν πολλά χρήματα μόλις βρεθούν εκεί», λέει.

«Αυτό το πλοίο θα εισπράττει 10 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα».

«Αλλά οι άνθρωποι που δεν κάνουν κρουαζιέρα, ή οι άνθρωποι που ίσως τους αρέσει ένα διαφορετικό στυλ κρουαζιέρας, όπως τα μικρότερα πλοία, τα υπερπολυτελή πλοία ή το ακόμη και κάτι ενδιάμεσο, θα το δουν αυτό ως ένα τερατούργημα και θα πουν: "Γιατί να το κάνεις αυτό;»

Ο ειδικός σε θέματα κρουαζιέρας Stewart Chiron συμφωνεί. «Οι εικόνες των πλοίων της Royal Caribbean έχουν συχνά προκαλέσει έντονες αντιδράσεις», είπε στο CNN. «Οι αρνητικές αντιδράσεις για το Icon of the Sea προέρχονται προφανώς από ανθρώπους που δεν κάνουν κρουαζιέρες. Η τρέχουσα εικόνα είναι αρκετά πολύχρωμη και απεικονίζει ένα πλοίο με πολλές επιλογές. Οι θετικές αντιδράσεις υπερτερούν κατά πολύ των άλλων».

κρουαζιερόπλοιακρουαζιερόπλοιοειδήσεις τώρακρουαζιέρα