Κόσμος|19.03.2019 11:14

Πέντε χρόνια από την προσάρτηση της Κριµαίας στη Ρωσία

Newsroom

Πέντε χρόνια συµπληρώθηκαν χθες από την αµφιλεγόµενη προσάρτηση της Κριµαίας στη Ρωσική Οµοσπονδία.

Ηταν 18 Μαρτίου του 2014 όταν η Μόσχα, σε πείσµα των διεθνών αντιδράσεων, προχώρησε και επισήµως, µε την υπογραφή σχετικής συµφωνίας προσχώρησης, στην προσάρτηση της χερσονήσου, που µέχρι τότε αποτελούσε µέρος της Ουκρανίας.

Μόλις δύο ηµέρες νωρίτερα, στις 16 Μαρτίου, οι πολίτες της Κριµαίας είχαν, σε ποσοστό σχεδόν 97%, ταχθεί υπέρ της ένωσής τους µε τη Ρωσία, στο πλαίσιο όµως ενός αµφιλεγόµενου δηµοψηφίσµατος. Πέντε χρόνια µετά, σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας (ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και άλλοι µεταξύ των οποίων και η Τουρκία, που καταγγέλλει µάλιστα την «καταπίεση» των µουσουλµάνων Τατάρων από τη Μόσχα) εξακολουθεί να µην αναγνωρίζει την Κριµαία ως κοµµάτι της Ρωσίας, πράγµα που ωστόσο δεν εµπόδισε τη ρωσική ηγεσία από το να γιορτάσει τη χθεσινή επέτειο.

«Για εµάς, το ζήτηµα της Κριµαίας έχει κλείσει» δηλώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επικαλούµενη ως νοµιµοποίηση το δηµοψήφισµα του 2014. Για τη Μόσχα, η 18η Μαρτίου γιορτάζεται πια επισήµως ως «ηµέρα επανένωσης της Κριµαίας µε τη Ρωσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιµίρ Πούτιν βρέθηκε χθες στην Κριµαία για να τιµήσει την επέτειο. Στο πλαίσιο των εορτασµών, ο 66χρονος ηγέτης εγκαινίασε µάλιστα και δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργούν στη Σεβαστούπολη και στη Συµφερόπολη αντίστοιχα. Ο ίδιος βρέθηκε στη Σεβαστούπολη, από όπου απευθύνθηκε µέσω βιντεοκλήσης, και στην εκδήλωση εγκαινίων της µονάδας στη Συµφερόπολη.

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγµατοποιήθηκαν όµως χθες και στη Μόσχα αλλά και στο ιστορικά διάσηµο παραθαλάσσιο θέρετρο της Γιάλτας στη Μαύρη Θάλασσα

επέτειοςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΚριμαία