Κόσμος|28.08.2023 21:08

Θάνατος Πριγκόζιν: «Η Wagner θα πάψει να υπάρχει» - Νέο τελεσίγραφο του Κρεμλίνου στους μισθοφόρους

Newsroom

Οι πιθανότητες για την στρατιωτική οργάνωση της Wagner γίνονται όλο και πιο περιορισμένες μετά τον θάνατο του ηγέτη της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν που επέβαινε σε ένα ιδιωτικό τζετ το οποίο συνετρίβη. Το Κρεμλίνο έχει επιλέξει να επικοινωνεί με τρόπο που θυμίζει τελεσίγραφο, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για οποιαδήποτε παρέκκλιση από την υπακοή.

Ένας από τους στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βίκτορ Σομπόλεφ διεμήνυσε ότι «η ομάδα Wagner θα πάψει να υπάρχει», ενώ έστειλε και τελεσίγραφο στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης.

«Οι μαχητές θα μπορούν να ακολουθήσουν πολιτική ζωή ή να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας. Αυτός είναι ένας παράνομος ένοπλος σχηματισμός. Δεν πρέπει να υπάρχουν κάποιοι ένοπλοι που δεν είναι υποτελείς του κράτους. Αυτό, τελικά, οδήγησε σε ανταρσία. Ήμασταν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου» δήλωσε ο Σομπόλεφ, μια αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος της 24 Ιουνίου υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι μόνο όσοι μαχητές της Wagner δεν συμμετείχαν στην ανταρσία του Ιουνίου μπορούν να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Wagner Group δεν έχει επίσημη νομική υπόσταση.

Η Wagner υπάρχει «ως μια ομάδα που είχε μια μεγάλη συνεισφορά» στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πεσκόφ, εξαίροντας τον «ηρωισμό» των πολεμιστών της.

Όρκο πίστης ζήτησε ο Πούτιν

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πιθανή συνέχιση μιας εξέγερσης και να αποφύγει την επανάληψη της εξέγερσης του Ιουνίου, ο Πούτιν έστειλε μήνυμα τόσο σε μαχητές της Wagner όσο και σε μεμονωμένους στρατιώτες που συμμετέχουν στη σύγκρουση. Τους καλεί να ορκιστούν πίστη στο ρωσικό καθεστώς.

Η πρόσκληση αυτή του Πούτιν απευθύνεται ειδικά σε όσους δραστηριοποιούνται σήμερα στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο έχει ενισχυθεί. Αφού αντιμετώπισε την αντίσταση της αντιπολίτευσης, ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισχυρή ενοποίηση που δεν αφήνει περιθώρια για αποστασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν θέσπισε διάταγμα την Παρασκευή, μόλις δύο ημέρες μετά την τραγική αεροπορική συντριβή με το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν.

Παρ' όλα αυτά, οι μαχητές του Βάγκνερ διατηρούν ένα πέπλο μυστικότητας. Παραμένει αβέβαιο αν θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία ή ακόμη και την Αφρική - τον τελικό προορισμό όπου ο ηγέτης του Βάγκνερ μετέφερε το μήνυμά του πριν από τον θάνατό του.

Εν τω μεταξύ, η ακροδεξιά Rusich εντός της ομάδας του Wagner ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μια εξέλιξη που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.

ειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΚρεμλίνοΒάγκνερΓεβγκένι Πριγκόζιν