Κόσμος|08.09.2023 08:42

Κακοκαιρία Daniel: Στην Ελλάδα στραμμένα τα μάτια των διεθνών ΜΜΕ - «Έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η κακοκαιρία Daniel που, μέχρι στιγμής, μετρά 6 νεκρούς, αποτελεί βασικό θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν συνεχείς αναφορές στα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα ενώ, από τη Βρετανία και την Ισπανία ως τις ΗΠΑ, τα δελτία ειδήσεων έχουν συνεχείς ανταποκρίσεις από τις πληγείσες περιοχές, ενώ αναφέρονται ιδιαίτερα στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα.

Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν τους φόβους τους για ένα φαινόμενο αντίστοιχο με έναν τυφώνα, πάνω από τη Μεσόγειο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του CNN, Τσαντ Μάιερς, «εικόνες καταστροφής από περιοχές της Ελλάδας, όπου έπεσαν 75 εκατοστά βροχής, σχεδόν ένα μέτρο. Εκεί κάποιες από τις περιοχές έχουν πληγεί σφοδρά, όπου η βροχή απλά δεν θέλει να σταματήσει».

Σύμφωνα με τον Guardian, «τέσσερις ημέρες κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων έπληξαν την κεντρική ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας, προκαλώντας κατολισθήσεις, καταρρεύσεις δρόμων και γεφυρών και διακόπτοντας την παροχή νερού. Σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ”Βιβλική καταστροφή”, οι καταιγίδες έπληξαν επίσης άλλες περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας».

Για την κατάσταση, εκτενή ρεπορτάζ προβάλει και το SkyNews, το οποίο στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για «βιβλικές βροχοπτώσεις». «Αυτές οι πλημμύρες δεν έχουν προηγούμενο και προκαλούν χάος σε μία χώρα που πριν λίγο είχε πληγεί από πυρκαγιές. Η βροχή είναι αδιάκοπη, με πολλές περιοχές να έχουν πλημμυρίσει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει σύντομα», σημειώνει ο δημοσιογράφος του βρετανικού μέσου, Άλεξ Ρόσι. Στο ρεπορτάζ του SPIEGEL αναφέρεται ότι, οι πυροσβέστες έχουν κάνει χιλιάδες επιχειρήσεις, υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια. «Ελληνικά χωριά κάνουν έκκληση για βοήθεια», μεταδίδει το γερμανικό μέσο, το οποίο κάνει λόγο για δραματική κατάσταση στην Ελλάδα. Οι εικόνες από τις πλημμύρες μεταδίδονται και στα γερμανικά κανάλια ενώ, η γαλλική και η βελγική τηλεόραση μεταδίδουν εκτενή ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τους κατοίκους και ανταποκρίσεις.

«Η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες των Αρχών»

«Στο νησί της Σκιάθου, δεν μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα στους πλημμυρισμένους δρόμους και τη θάλασσα», μεταδίδει το γαλλικό TF1. Το RTL αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που έχουν οι Αρχές. Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί και έχει κληθεί ο στρατός για ενίσχυση. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας» σημειώνει.

Και στα ιταλικά μέσα, όμως, γίνεται λόγος για το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα. Όπως προειδοποιεί η La Repubblica, στις επόμενες μέρες, το κύμα κακοκαιρίας, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη γειτονική χώρα.

κακοκαιρία Danielδιεθνή ΜΜΕκακοκαιρίαακραία καιρικά φαινόμεναειδήσεις τώραπλημμύρες