Κόσμος|20.03.2019 15:30

Νορβηγία: Ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης (pics+vid)

Newsroom

To πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης ανοίγει στη Νορβηγία. Περισσότεροι από 7.000 πελάτες έχουν κάνει ήδη κράτηση για να απολαύσουν ένα υποβρύχιο γεύμα ανάμεσα στα ψάρια.

Το εστιατόριο, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας, ονομάζεται «Under» όχι μόνο επειδή ένα μέρος του είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη λέξη στα νορβηγικά σημαίνει "θαύμα".

Σχεδιάστηκε από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρία Snoehetta, έτσι ώστε να μοιάζει με έναν φαρδύ συμπαγή σωλήνα. Η ίδια εταιρεία έχει επίσης σχεδιάσει την 'Οπερα του 'Οσλο και το Εθνικό Μουσείο - Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. 

«Η γοητεία είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση, που ενώ είσαι πάνω από το νερό φθάνεις κάτω από τη θάλασσα, καθώς διασχίζεις το κτίριο. Το μεγάλο παράθυρο δείχνει το υποθαλάσσιο περιβάλλον όχι όπως ένα ενυδρείο, αλλά την πραγματική εικόνα», δήλωσε ο ιδρυτής της Snoehetta, Κέτιλ Τρένταλ Τούρσεν.

Η είσοδος στο «Under» αρχικά δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση ότι μπαίνει σε σάουνα, καθώς ξύλινες σανίδες καλύπτουν το επάνω τμήμα του. Η πρόσβαση στην μεγάλη τραπεζαρία, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν 40 επισκέπτες γίνεται με μια σκάλα οκτώ μέτρων. Η αίθουσα χωρίζεται από την θάλασσα με ένα τεράστιο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα.

Το εστιατόριο γεμίζει με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, φιλτραρισμένο από το πρασινωπό χρώμα του νερού. Ένα πλήρες μενού 18 πιάτων, που βασίζεται σε τοπικά υλικά και θαλασσινά θα κοστίζει έως 3.700 κορώνες (περίπου 380 ευρώ) ανά άτομο.

Οι κατασκευαστές τονίζουν πως το εστιατόριο μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο.

Το «Under» ανοίγει την Τετάρτη 20 Μαρτίου για τον στενό κύκλο των ιδιοκτητών του, ενώ για το ευρύ κοινό οι πύλες του θα ανοίξουν στις αρχές Απριλίου.

Τα υποθαλάσσια εστιατόρια είναι σε παγκόσμια κλίμακα ελάχιστα, με τα περισσότερα να βρίσκονται σε τροπικά νερά όπως στις Μαλδίβες του Ινδικού Ωκεανού. 

Νορβηγίαυποβρύχιο εστιατόριο