Κόσμος|11.09.2023 12:09

Ξεκινά το Β΄ στάδιο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας - Ανοιχτή στο κοινό

Μαρία Ζαχαράκη

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων και η Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικών Αγαθών και Μουσείων ξεκίνησαν νέες εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος της Αγίας Σοφίας. Κατά το δεύτερο στάδιο των εργασιών αποκατάστασης το τέμενος θα είναι ανοικτό για λατρεία και επίσκεψη.

Στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου αποκατάστασης, θα εξεταστεί η αντισεισμική ασφάλεια ολόκληρου του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των μιναρέδων, και θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ενίσχυσης. Θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί κονιαμάτων σκυροδέματος στις εξωτερικές όψεις του τεμένους, καθώς και τρισδιάστατη σάρωση και τεκμηρίωση των όψεων.

Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο στάδιο αποκατάστασης του τεμένους πραγματοποιήθηκαν εργασίες στον τάφο του Μεχμέτ Β΄, στον τάφο του Σελίμ Β΄ και σε βοηθητικό παράπλευρο κτίριο του συγκροτήματος (Muvakkithane).

Σύμφωνα με τον  αρχιτέκτονα, Ιχσάν Σαρί, ο οποίος είναι μέλος της επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση του τεμένους της Αγίας Σοφίας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί η χρονική διάρκεια αποκατάστασης μνημείων, όπως η Αγία Σοφία, αλλά με βάση την εμπειρία του, θα χρειαστούν αρκετές γενιές, ενώ δε παραλείπει να τονίζει:

«Η αποκατάσταση αυτού του μνημείου, το οποίο είναι περίπου 1486 ετών, θα διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί μερικές αποκαταστάσεις, αλλά η προηγούμενη λεπτομερής αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε από Ελβετούς αρχιτέκτονες κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ μεταξύ των δεκαετιών 1848 και 1850, και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της πιο λεπτομερούς αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί από τότε».

Επισημαίνοντας ότι ένας από τους μιναρέδες του τεμένους μπορεί να αποσυναρμολογηθεί, ο αρχιτέκτονας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν κάποια προβλήματα με τους μιναρέδες, τα οποία εντοπίζουμε. Εκπονούνται μελέτες. Σε ορισμένους μιναρέδες θα γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης. Μπορεί να γίνει μερική αποσυναρμολόγηση σε έναν μιναρέ, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης. Με την πάροδο του χρόνου έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στο μόλυβδο της στέγης και θα γίνουν παρεμβάσεις. Δυστυχώς, στις προσόψεις έχουν χρησιμοποιηθεί τσιμεντοκονιάματα, τα οποία θα αφαιρεθούν άμεσα από το μνημείο και θα τοποθετηθούν εκ νέου αυθεντικοί σοβάδες από ειδικό κονίαμα».

Ενδεικτικοί οι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ:

Hurriyet: «Ξεκίνησε εκτεταμένη αποκατάσταση στο τέμενος της Αγίας Σοφίας»

Cumhuriyet: «Τέμενος Αγίας Σοφίας: Από τον βανδαλισμό της πόρτας μέχρι τα παράπονα για κακοσμία, Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκίνησε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος της Αγίας Σοφίας»

Ηaber7: «Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος της Αγίας Σοφίας»

Αhaber: «Αποκατάσταση στο τέμενος της Αγίας Σοφίας! Θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες»

Sabah: «Εκτεταμένη αποκατάσταση του τεμένους της Αγίας Σοφίας: Θα είναι ανοιχτό για λατρεία!»

Gazete duvar: «Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στην Αγία Σοφία»

Τουρκίαειδήσεις τώρατζαμίΑγία Σοφία