Κόσμος|11.09.2023 13:14

Τουρκία: Φωτογραφία Ελληνοκυπρίων σε βίντεο του Κιλιτσντάρογλου προκαλεί οργή

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα προπαγανδιστικό βίντεο που αναρτήθηκε από τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει προκαλέσει σάλο εν μέσω ισχυρισμών ότι μια φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο δεν δείχνει Τουρκοκύπριους μαχητές αλλά μέλη της ελληνοκυπριακής ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ανήρτησε το Σάββατο το βίντεο με αφορμή τα 100 χρόνια του CHP, του ιδρυτικού κόμματος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Καθώς η εν λόγω φωτογραφία εμφανίζεται στο βίντεο, μια φωνή λέει:

«Ποιος επέτρεψε την ανεξαρτησία της Κύπρου, τη σημαία μας να ρίχνει τη σκιά της πάνω από τα βουνά Πενταδάχτυλος και το όνομά μας να γραφτεί στην ιστορία

Καθώς η φωτογραφία που δείχνει μια ομάδα ένοπλων ανδρών σβήνει, εμφανίζεται η εικόνα του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού και ηγέτη του CHP Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος ηγήθηκε στρατιωτικής εκστρατείας το 1974 για την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Η ανάρτηση και το βίντεο έγιναν viral και το hashtag «το Χ του Κιλιτσντάρογλου» έγινε γρήγορα trending, καθώς πολλοί χρήστες έγραψαν ότι «οι ένοπλοι άνδρες στη φωτογραφία δεν ήταν Τουρκοκύπριοι πολιτοφύλακες που πολέμησαν κατά του ελληνικού πραξικοπήματος στο νησί, αλλά Ελληνοκύπριοι υπερεθνικιστές που υποστήριξαν το πραξικόπημα».

Παρόμοιο λάθος είχε γίνει νωρίτερα από τη δημόσια εταιρεία λαχείων στη βόρεια Κύπρο, η οποία τον Ιούλιο τύπωσε σε λαχείο μια παρόμοια φωτογραφία με μαχητές της ΕΟΚΑ.

Τα τουρκικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν επίσης το λάθος και η εφημερίδα Σαμπάχ ανέφερε ότι «στο βίντεο χρησιμοποιήθηκε η φωτογραφία των προδοτών που έσφαξαν τους ομοεθνείς μας».

Ωστόσο, ούτε οι Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ούτε τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν αντιρρήσεις για το σχόλιο σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του Ετζεβίτ στην «ανεξαρτησία» του νησιού.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραΕλληνοκύπριοιΤουρκία