Κόσμος|20.03.2019 15:07

Στις φλόγες το Χιούστον από τεράστια πυρκαγιά σε μεγάλες δεξαμενές καυσίμων

Κώστας Ασημακόπουλος

Μία τεράστια πυρκαγιά σε μονάδα αποθήκευσης πετροχημικών έξω από το Χιούστον καίει σήμερα για τέταρτη μέρα στέλνοντας μεγάλες ποσότητες καπνού στον αέρα.

Αν και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων για το περιβάλλον μιλούν για ανυπολόγιστη καταστροφή με επιπτώσεις όχι μόνο στην γύρω περιοχή αλλά για όλο τον πλανήτη καθώς απελευθερώνονται δηλητηριώδη υλικά που θα ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως πως δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.

Οι πυροσβέστες αγωνίζονται να σταματήσουν την ανάπτυξη της φωτιάς και το μόνο θετικό είναι ότι δεν υπήρχαν μεγάλες εκρήξεις.

Εκτιμούν όμως πως με τις θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί η φωτιά θα σβήσει μόνο εάν κάψει όλο το εύφλεκτο υλικό που ήταν αποθηκευμένο. Τόνισαν μάλιστα πως ίσως χρειαστεί να καίει για περισσότερο από μία εβδομάδα ακόμα. Η περιοχή γύρω από τις αποθήκες καυσίμων που καίγονται έχει εκκενωθεί.

Ο καπνός δημιούργησε πρόβλημα και στις αερομεταφορές καθώς είναι πυκνός ακόμα και σε 4.000 πόδια ύψος.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε την Κυριακή σε μία δεξαμενή που βρίσκονταν στο κέντρο της μονάδας Intercontinental Terminals Co. στο Deer Park του Τέξας. Η περιοχή βρίσκεται περίπου 15 μίλια έξω από το Χιούστον.

Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα οκτώ δεξαμενές που περιέχουν μια ποικιλία χημικών ουσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή βιομηχανία έχουν πιάσει φωτιά. «Είναι κατανοητό γιατί οι άνθρωποι θα φοβούνται», δήλωσε η δικαστής της Harris County, Λίνα Ηϊντγάλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με την Washington Post. «Μοιραζόμαστε πληροφορίες με το κοινό έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι γνωρίζουμε, τι κάνουμε και πού κατευθυνόμαστε», συμπλήρωσε.

δεξαμενέςπυρκαγιάπεριβάλλονΧιούστον