Κόσμος|15.09.2023 11:55

Τουρκική ενόχληση από την άσκηση στη Λέσβο – «Παραβιάζει τη Λωζάνη»

Μαρία Ζαχαράκη

«Η Ευρώπη κατηγορεί την Τουρκία αλλά… Η Αθήνα κάνει άσκηση κάτω από τη μύτη μας» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ, αναφερόμενη σε ελληνική άσκηση στη Λέσβο. Ο εθνικιστικός τύπος της Τουρκίας διατείνεται ότι η άσκηση γίνεται σε νησί με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και για το λόγο αυτό παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων.

«Η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα έκανε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λέσβο πριν από τη λήξη της περιόδου του μορατόριουμ που έχει υπογράψει με την Τουρκία, και κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων. Στην τελευταία του έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την Τουρκία για επιθετικότητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά με αυτό το βήμα της Ελλάδας φάνηκε ότι αυτή είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «παρά τις χειρονομίες καλής θέλησης της Τουρκίας, η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται θετικά στο Αιγαίο».

«Η Τουρκία ξεκίνησε μια νέα διαδικασία εξομάλυνσης με την Ελλάδα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και η Τουρκία ανέστειλε όλες τις πτήσεις στο Αιγαίο, ενώ ως χειρονομία καλής θέλησης έδωσε μήνυμα παράτασης του μορατόριουμ. Το εν λόγω μορατόριουμ όριζε ότι καμία στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα διεξαγόταν στο Αιγαίο μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, την τουριστική περίοδο. Ωστόσο, χωρίς να περιμένει τις 15 Σεπτεμβρίου, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και μάλιστα στη Λέσβο, η οποία έχει αποστρατικοποιημένο καθεστώς».

Αντιnavtex

«Οι Έλληνες προσπαθώντας να δοκιμάσουν ευθέως τα όρια των νεύρων της Τουρκίας, προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορούν να αποσπάσουν μέσα από τη διαδικασία εξομάλυνσης. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν άφησε αναπάντητη την κίνηση της Αθήνας παρά τη μακρά σιωπή της. Το μήνυμα Navtex της ελληνικής πλευράς που ανέφερε ότι στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση βολών στη Λέσβο, απαντήθηκε με μήνυμα αντιNavtex. Στην ειδοποίηση που εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις: «Με το μήνυμα Navtex με αριθμό LA76-167/23 που εκδόθηκε από τον Σταθμό Navtex της Λήμνου στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, παραβιάστηκε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς της νήσου Λέσβου, το οποίο καθορίζεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923».

Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το μορατόριουμ και ότι η Ελλάδα καρπώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Είναι γνωστό ότι 30-35 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως και σχεδόν 20 εκατομμύρια από αυτούς περνούν τις διακοπές τους στα νησιά. Η Ελλάδα κερδίζει 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τις τουριστικές δραστηριότητες στα νησιά και δαπανά τα έσοδα αυτά σε μεγάλο βαθμό για εξοπλισμούς. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχει σημαντικό κέρδος από τον τουρισμό στα νησιά. «Ως εκ τούτου, επιβάλλεται το μορατόριουμ αυτό να ακυρωθεί ενάντια στις παράνομες αξιώσεις της Αθήνας και τους παράλογους εξοπλισμούς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο»,  υποστηρίζεται.

Λέσβοςστρατιωτική άσκησηειδήσεις τώραΤουρκία