Κόσμος|18.09.2023 13:54

«Ψυχρολουσία για τον Μητσοτάκη οι δηλώσεις Ερντογάν για την ΕΕ»: Πώς σχολίασε ο τουρκικός Τύπος όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Μαρία Ζαχαράκη

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει της επικείμενης συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης καλύπτει σήμερα σημαντική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σχολιάζει ότι το ελληνικό στρατόπεδο «έπαθε ψυχρολουσία» από τις δηλώσεις Ερντογάν «περί χωρισμού» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαμπάχ  

Με τίτλο «Ψυχρολουσία για τον Μητσοτάκη! Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν χάλασαν το σχέδιο για την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως όπλο μας» δημοσιεύεται ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα έχει στρέψει το βλέμμα της στη προσεχή συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη».

Όπως αναφέρει «ο Μητσοτάκης, ο οποίος στις χθεσινές του δηλώσεις στον Τύπο ανέφερε ότι θα αποφύγει τις λογομαχίες με την Τουρκία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δήλωσε επίσης ότι η διαδρομή της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα και ότι αυτό θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως κρυφό όπλο. Ωστόσο, οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν μετά από την σκανδαλώδη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν ψυχρολουσία στα σχέδια του Μητσοτάκη».

Α. Χαμπέρ

Με τίτλο «Το "μυστικό όπλο" του Μητσοτάκη έσκασε στα χέρια του! Ψυχρολουσία στην Ελλάδα μετά την πρόκληση του προέδρου Ερντογάν» το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του φιλο-κυβερνητικού καναλιού A Haber, αναφέρει ότι «η δεύτερη συνάντηση μέσα σε 2 μήνες μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απασχόλησε και πάλι τον ελληνικό Τύπο.

Ωστόσο, μετά τη σκανδαλώδη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Ερντογάν, προκαλώντας την Ευρώπη, χάλασε και τα σχέδια του Μητσοτάκη».

Σταρ

«Το "σχέδιο Τουρκία" της Ελλάδας απέτυχε! Το παιχνίδι χάλασε από τη στάση του προέδρου Ερντογάν», υποστηρίζει αντίστοιχα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Σταρ.

«Η Ελλάδα, η οποία το τελευταίο διάστημα διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστρεψε την προσοχή της στη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι θα αποφύγει τις συζητήσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα και ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως ατού. Η στάση του προέδρου Ερντογάν απέναντι στη σκανδαλώδη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψε αυτό το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».

Μιλιέτ

Με τίτλο «Ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ αναφέρει ότι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ''ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα''. Μιλώντας χθες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ενόψει της συνάντησής της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε θέματα που αφορούν την κυριαρχία ούτε τα θέματα που σχετίζονται με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει αυτά τα θέματα με την Τουρκία, ο Μητσοτάκης δήλωσε: ‘Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη. Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων’, δήλωσε. Να μην περιμένουμε, όμως, να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική».

Αναντολού

Ανταπόκριση από την Αθήνα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη σημασία της επαναλειτουργίας των καναλιών επικοινωνίας με την Τουρκία» και υπότιτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μόνο πρόβλημα που θέλει να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων» αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την Κυριακή τη σημασία της επαναλειτουργίας των διαύλων επικοινωνίας και της προώθησης μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το μόνο πρόβλημα που είναι διατεθειμένη να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

Χουριέτ

Ανταπόκριση της Χουριέτ από την Αθήνα με τίτλο «Ο Μητσοτάκης αξιολόγησε τη Σύνοδο Κορυφής από την Θεσσαλονίκη» και υπότιτλο «Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές» αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αξιολόγησε τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ως ''ένα παραθυράκι ευκαιρίας για την επίλυση των προβλημάτων''.

Όλα τα βλέμματα στην Ελλάδα είναι στραμμένα στην προγραμματισμένη συνάντηση της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το ήπιο κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις των δύο χωρών, υπάρχουν προσδοκίες πως θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας, καθώς ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του ότι ''οι διαφωνίες δεν θα μετατραπούν σε εντάσεις και κρίσεις στο πεδί''».

CNNTurk

Σχετικό ρεπορτάζ έκανε και το CNNTurk με τίτλο «Ο Μητσοτάκης αξιολόγησε τη σύνοδο κορυφής από την Θεσσαλονίκη: ‘Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες’» 

Γενί Μπιρλίκ

Με τίτλο «Είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία» η φιλοκυβερνητική, εθνικιστική εφημερίδα Γενί Μπιρλίκ στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει:

«Επισημαίνοντας τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε: ‘Ας μην περιμένουμε να λυθούν αμέσως τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά όταν υπάρχει διαφωνία, ας συμφωνήσουμε να αναδείξουμε σε τι διαφωνούμε με πολιτικό τρόπο και όχι να οδηγούμαστε σε ριζοσπαστικές συζητήσεις’».

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘτουρκιά ΜΜΕ