Κόσμος|21.09.2023 23:45

Νότια Κορέα: Επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ για το εμπόριο όπλων με τη Ρωσία

Newsroom

Η Νότια Κορέα επέβαλε νέες κυρώσεις σε 10 πρόσωπα και 2 οντότητες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και το εμπόριο όπλων της Βόρειας Κορέας με τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας βρίσκονται μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν νέες κυρώσεις, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε απάντηση στις παράνομες δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας που απειλούν την παγκόσμια κοινότητα και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, σημειώνει το υπουργείο.

Οι κυρώσεις που στοχοθετούν 4 πρόσωπα και 2 οντότητες και σχετίζονται με το εμπόριο όπλων της Βόρειας Κορέας με τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, περιλαμβάνουν σλοβακική εταιρεία, την Versor S.R.O., και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον Άσοτ Μκρτίσεφ από τη Σλοβακία, διευκρινίζει το νοτιοκορεατικό υπουργείο, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για το εμπόριο όπλων.

Οι κυρώσεις κατά του υπουργού Άμυνας της Βόρειας Κορέας και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεών της επιβάλλονται σε απάντηση στις πυρηνικές και πυραυλικές εξελίξεις της Βόρειας Κορέας, προσθέτει το υπουργείο.

Η κίνηση για την επιβολή κυρώσεων έρχεται μετά την δήλωση του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ ότι θα συνιστά "άμεση πρόκληση" αν η Ρωσία βοηθήσει την Βόρεια Κορέα να αναβαθμίσει το πρόγραμμά της όπλων σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Ο Γιουν έκανε τη δήλωση αυτή απευθυνόμενος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε επίσκεψη διάρκειας επτά ημερών στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και συζήτησε για την στρατιωτική συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

κυρώσειςΝότια Κορέαειδήσεις τώραΒόρεια Κορέα