Κόσμος|24.09.2023 06:00

Φόβοι για νέο μεταναστευτικό κύμα από την Άγκυρα μετά το τελεσίγραφο στους Σύρους πρόσφυγες να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη - Ηρεμία στον Έβρο μέχρι στιγμής

Μαρία Ζαχαράκη

Η Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα πρέπει να αδειάσει από τους Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο στην Πόλη. Πρέπει να γυρίσουν στις επαρχίες που είναι καταγεγραμμένοι δηλαδή στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Κανείς όμως δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν, από Δευτέρα που θα αρχίσουν οι έλεγχοι σε όλες τις συνοικίες της Πόλης ή θα τους μεταφέρουν με το ζόρι ή μπορεί ακόμη και να τους απελάσουν στη Συρία.

Στο Έβρο οι κάτοικοι μέχρι στιγμής δεν βλέπουν κάποια αυξημένη ροή, μόνο μεμονωμένες μικρές ομάδες που προσπαθούν μέσω του ποταμού να περάσουν, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους απωθούν από τα σύνορα.

Θες το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, θες η συμφωνία που λέγεται ότι κυοφορείται στο μεταναστευτικό, Πάντως από τις τουρκικές αρχές δεν φαίνεται να οργανώνεται κάποιο κύμα προς την Ελλάδα, όπως την προηγούμενη φορά. Δεν υπάρχουν μηνύματα στα σόσιαλ μίντια, τουλάχιστον δεν φαίνεται μέχρι στιγμής κάτι οργανωμένο.

Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Κανείς δεν τους θέλει. Κάθε βράδυ γίνονται συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και προσφύγων. Και γι’ αυτό τέθηκε και το τελεσίγραφο από τη Νομαρχία. Ήταν και μια προεκλογική υπόσχεση του Ερντογάν ότι θα γίνει επανεγκατάσταση σε σπίτια που θα φτιάξει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

πρόσφυγεςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΣύροιΚωνσταντινούπολη