Κόσμος|26.09.2023 20:06

Τηγάνια με… ιστορία: Βαυαρός σιδηρουργός σφυρηλατεί τα σκεύη σε μύλο ηλικίας άνω των 500 ετών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο Andreas Rohrmoser σφυρηλατεί χιλιάδες τηγάνια από σφυρήλατο σίδηρο με τον παλιομοδίτικο τρόπο στον αιώνιο σφυρόμυλο του στο βαυαρικό χωριό Bad Oberdorf κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Ο 53χρονος Γερμανός σιδηρουργός ανέλαβε τον μύλο από τον προκάτοχό του μόλις πριν από δύο χρόνια, αλλά εργαζόταν εκεί ήδη εδώ και 15 χρόνια.

Ο μύλος με την κόκκινη στέγη, που βρίσκεται σε κοιλάδα στους πρόποδες των Άλπεων, είναι ηλικίας άνω των 500 ετών και έχει χτιστεί πάνω σε ένα κανάλι του ποταμού Όστραχ, που δημιουργήθηλε πριν από αιώνες ειδικά για να τροφοδοτεί τον μύλο.

Η δύναμη του νερού του καναλιού, που διοχετεύεται μέσω ενός τροχού μύλου, κινεί ένα γιγαντιαίο σφυρί στο εσωτερικό του κτιρίου που χτυπάει το αμόνι. Εκεί, στο σιδηρουργείο του, ο Rohrmoser ισοπεδώνει και διαμορφώνει τα περίφημα τηγάνια του.

«Το μυστικό των τηγανιών μου είναι ότι δεν έχουν κανενός είδους επίστρωση και επομένως μπορείς να τα ζεστάνεις σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι τα περισσότερα άλλα βιομηχανικά κατασκευασμένα τηγάνια», λέει ο Rohrmoser.

Ο Rohrmoser συνήθιζε επίσης να φτιάχνει πέταλα στο παρελθόν, αλλά η ζήτηση για τα τηγάνια του ήταν τόσο μεγάλη που επικεντρώνεται πλέον μόνο σε αυτά.

Τα τηγάνια του διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και κοστίζουν από περίπου 50 έως 100 δολάρια.

Ανάμεσα στα πολλά πιάτα που συνιστά να φτιάχνει με τα τηγάνια του είναι οι βαυαρικές τηγανίτες Kaiserschmarrn, η μπριζόλα και οι σπιτικές τηγανητές πατάτες.

«Η δυνατή θερμότητα θα κάνει τα διάφορα πιάτα - όπως τις τηγανητές πατάτες - πολύ πιο τραγανά και καλύτερα», είπε.

Αυστρίατηγάνιειδήσεις τώρα