Κόσμος|03.10.2023 20:38

O παπουτσής των Τούρκων ηγετών - «Δεν μπορώ να τα παρατήσω. Όταν αυτό γίνει, θα πεθάνω»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο άνθρωπος που φτιάχνει τα παπούτσια των Τούρκων πολιτικών και των εγχώριων αστέρων εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχει ένα όνομα: Νουρετίν Τσεμπετζί. Ο 85χρονος υποδηματοποιός με το μικρό μαγαζάκι του στην Άγκυρα φτιάχνει δερμάτινα παπούτσια υψηλής ποιότητας εδώ και 60 χρόνια και δεν έχει σκοπό να σταματήσει σύντομα.

Ο Νουρετίν Τζεμπετζί είναι γνωστός στην υψηλή κοινωνία της Τουρκίας. Οι πελάτες του συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής σφαίρας και του κόσμου της ψυχαγωγίας.

Έχει φτιάξει παπούτσια για υπουργούς, δικαστές, εισαγγελείς, στρατιωτικούς και καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς στην Τουρκία. Οι πιο διάσημοι από τους πελάτες του είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο Ζεκί Μουρέν, ίσως ο πιο εμβληματικός και αγαπημένος τραγουδιστής στην τουρκική ιστορία.

Στην καρδιά της πολυσύχναστης συνοικίας Τζεμπετζί της τουρκικής πρωτεύουσας βρίσκεται ένα μικρούλι κατάστημα παπουτσιών, το Bale Kundura, όπου ο 85χρονος Νουρετίν Τζεμπετζί  πουλάει τα ποιοτικά χειροποίητα δερμάτινα παπούτσια, που κατασκευάζει ο ίδιος, εδώ και 60 χρόνια.

Γεννημένος στην ανατολική επαρχία Αρτβίν, όταν ο Τζεμπετζί τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία, μαθήτευσε στο κατάστημα υποδημάτων Tanca στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Η μάρκα Tanca είναι πλέον μια μεγάλη αλυσίδα με δεκάδες καταστήματα σε όλη την Τουρκία.

«Στα χέρια μου έχω πολλά παπούτσια που έχω φτιάξει. Δεν χρειάζεται να δουλεύω όλη την ώρα. Δεν είναι κάθε μέρα που κάποιος αγοράζει ένα ζευγάρι, αλλά μία ή δύο φορές την εβδομάδα», λέει ο Τζεμπετζί. Εισπράττει τη σύνταξή του εδώ και χρόνια και είναι οικονομικά ανεξάρτητος. Παρ 'όλα αυτά, ο Τζεμπετζί έρχεται στο μαγαζί του επτά ημέρες την εβδομάδα. Διαβάζει καθημερινά την εφημερίδα του και έχει τελειώσει περισσότερα από 300 βιβλία, όσο βρίσκεται στο κατάστημα.

Είναι από τους τελευταίους χειροτέχνες υποδηματοποιούς στην Τουρκία και δεν πρόκειται να αποσυρθεί όσο είναι ζωντανός, λέει

«Δεν μπορώ να τα παρατήσω. Όταν τα παρατήσω, θα πεθάνω», λέει για το μαγαζί και τη δουλειά του.

Στη βιτρίνα του καταστήματός του υπάρχει μια πινακίδα που γράφει: «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ζώου και ενός ανθρώπου που λερώνει το έδαφος με σκουπίδια και φτυσίματα; Η κουλτούρα της καθαριότητας είναι σημάδι πολιτισμού και χαρακτήρα», υποστηρίζει.

Ρεπορτάζ: Paul Benjamin Osterlund

ειδήσεις τώραΤουρκίαπαπούτσια