Κόσμος|04.10.2023 14:57

Προκαταρκτική συμφωνία των 27 της ΕΕ για το μεταναστευτικό: Τι προβλέπεται

Newsroom

Εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Παρασκευής στην Γρανάδα επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία  για τη μεταρρύθμισή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην οργάνωση της κοινής απάντησης των ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωσή μαζικής εισροής μεταναστών, όπως συνέβη την περίοδο 2015-2016.

Τα κράτη μέλη πλέον θα επιτρέπεται να κρατούν τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ εξετάζονται οι αιτήσεις τους για διεθνή προστασία.

Η κράτηση των αιτούντων  άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί θα επιτρέπεται να παραταθεί πέραν του νόμιμου ανώτατου ορίου των 12 εβδομάδων έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής.

Το κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωκοινοβούλιο. 

Σημειώνεται πως η Ιταλία αμφισβήτησε διάταξη που άφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάγουν ΜΚΟ στη Μεσόγειο 

Η Γερμανία, η ψήφος της οποίας ήταν απαραίτητη για την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας, υπερασπίστηκε τη δράση των ΜΚΟ, τονίζοντας ότι η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί νομικό, ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον. 

μεταναστευτικόΕΕμεταρρύθμισηειδήσεις τώρα