Κόσμος|04.10.2023 15:14

Τουρκικά ΜΜΕ: Γέφυρα υγείας μεταξύ Καστελόριζου και Τουρκίας - Η μικρή Βαλεντίνα μεταφέρθηκε στην Αττάλεια για να σωθεί

Μαρία Ζαχαράκη

Πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Εμπιστεύτηκαν ελληνόπουλο κοριτσάκι σε Τούρκους γιατρούς. Η φιλία δεν έχει πεθάνει» φιλοξενεί η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ. Όπως γράφει στο Καστελόριζο, το χέρι ενός 3χρόνου παιδιού σκάλωσε στον ανελκυστήρα και εφόσον καθυστέρησε το ελικόπτερο από τη Ρόδο, ο Τούρκος καπετάνιος μετέφερε το κοριτσάκι με σκάφος στην Αττάλεια και απέτρεψε να ακρωτηριαστεί το χέρι της.

Δεν υπήρχε ιατρική μονάδα

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «δεν υπήρχε κάποια ιατρική μονάδα στο νησί του Καστελόριζου που θα μπορούσε να χειρουργήσει άμεσα το χέρι του κοριτσιού. Και το ελικόπτερο που ζητήθηκε από τη Ρόδο δεν μπόρεσε να φτάσει λόγω προβλήματος. Κατόπιν τούτων, ο καπετάνιος Αλί Γκιουμρουκτσού, ο οποίος πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Kας-Καστελόριζο, έκανε μια πρόταση στην οικογένεια που διατηρεί ένα μίνι μάρκετ στο νησί λέγοντας: «Ας πάμε τη Βαλεντίνα στην Αττάλεια». Έτσι αμέσως η οικογένεια μετέφερε τα παιδιά της στη βάρκα του καπετάνιου Αλί και ξεκίνησαν το ταξίδι».

Ο καπετάνιος Αλί Γκιουμρουκτσού δήλωσε: «Γνωρίζω προσωπικά την οικογένεια από κοντά. Τους είπα επιμένοντας ότι θα μπορούσα να πάω άμεσα τη Βαλεντίνα στην Τουρκία. Φτάσαμε στην Τουρκία μέσα σε μισή ώρα και την πήγαμε στο νοσοκομείο».

«Επέμεινα»

Ο καπετάνιος Αλί Γκιουμρουκτσού εξήγησε το συμβάν ως εξής: «Η ώρα της αναχώρησής μας ήταν στις 16.00. Προτού αναχωρήσουμε έγινα μάρτυρας σε ένα τέτοιο περιστατικό. Γνωρίζω προσωπικά την οικογένεια, έχουν ένα μάρκετ στο νησί. Ξέρω επίσης και το μικρό κοριτσάκι, είναι ένα κοριτσάκι που το αγαπάμε. Το χέρι της ήταν έτοιμο να κοπεί και ο γιατρός στο νησί δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι. Η οικογένεια μιλούσε και συζητούσε με χιλιάδες ανθρώπους για το ελικόπτερο που θα ερχόταν από τη Ρόδο. Αλλά δεν υπήρχε πουθενά κανένα ελικόπτερο.

Ακόμη και αν ερχόταν, το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί ξανά από τη Ρόδο και όλα αυτά ήταν εις βάρος του παιδιού. Ανέλαβα την ευθύνη και πρότεινα επιμένοντας στην οικογένεια ότι θα μπορούσα να πάω την Βαλεντίνα στην Τουρκία. Γνωρίζω πόσο επιτυχημένο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ακντενίζ στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής. Φτάσαμε στην Τουρκία μέσα σε μισή ώρα και παραδώσαμε το κοριτσάκι στο νοσοκομείο».

Μειώθηκε ο κίνδυνος ακρωτηριασμού

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ακντενίζ, Οζλενέν Οζκάν, ανέφερε σχετικά με την κατάσταση της υγείας της Βαλεντίνας: «Η κατάσταση της εξετάστηκε από τους ειδικούς της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και της Ορθοπεδικής μας λόγω της απώλειας ιστών από το δεξιό αγκώνα έως την πλάτη και του συνδρόμου διαμερίσματος. Οκτώ ώρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο μας, παρά τον κίνδυνο για ακρωτηριασμό, χειρουργήθηκε και αποκαταστάθηκαν οι τομές από τους τένοντες. Ο κίνδυνος ακρωτηριασμού μειώθηκε σε αυτό το στάδιο. Η παρακολούθηση της ασθενούς μας συνεχίζεται στην Υπηρεσία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής».

ΚαστελόριζοΑττάλειαειδήσεις τώραακρωτηριασμός