Κόσμος|05.10.2023 08:17

Γερμανία: Στο νοσοκομείο ο επικεφαλής του ακροδεξιού AfD μετά από «επεισόδιο» σε προεκλογική συγκέντρωση

Newsroom

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε ότι ο συν-επικεφαλής του Τίνο Χρουπάλα, ο οποίος έχει «ηγετική» θέση σε κίνημα κατά των μεταναστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τραυματίστηκε σε «βίαιο περιστατικό» που έλαβε χώρα σε προεκλογική συγκέντρωση την Τετάρτη στη Βαυαρία.

Το εθνικό γραφείο του AfD ανακοίνωσε ότι ο Χρουπάλα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Ίνγκολσταντ, όπου συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών της Κυριακής στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Μια σύντομη ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι ο Χρουπάλα χρειάστηκε να λάβει ιατρική περίθαλψη επί τόπου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Εκπρόσωπος του AfD δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι η κατάσταση του Χρουπάλα ήταν σταθερή και ότι θα βρισκόταν «υπό εντατική ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της νύχτας». Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό δεν έγιναν διαθέσιμες.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες και κάλεσε όσους συμμετείχαν στη συγκέντρωση του AfD να προσκομίσουν φωτογραφίες ή βίντεο από το γεγονός. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η έρευνα θα εξετάσει αν εμπλέκεται τρίτο πρόσωπο.

Τι συνέβη στη συγκέντρωση;

Μάρτυρας δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Donaukurier ότι ο ηγέτης του AfD έβγαλε μερικές selfies και στη συνέχεια κατέρρευσε πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ένας τοπικός εκπρόσωπος του AfD δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι ο Χρουπάλα ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στην εκδήλωση, αλλά συμμετείχε σε συμπλοκή με το πλήθος.

Αργότερα την Τετάρτη, εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης της Άνω Βαυαρίας, δήλωσε ότι παρέμενε ασαφές αν ο πολιτικός είχε δεχθεί επίθεση, είχε πέσει ή απλώς δεν αισθανόταν καλά. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν τίποτα και ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την Τρίτη - Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας - η συμπρόεδρός του, Άλις Βάιντελ, ακύρωσε μια δημόσια ομιλία με έναν εκπρόσωπό της να επικαλείται συγκεκριμένα «θέματα ασφαλείας».

ειδήσεις τώρανοσοκομείοΓερμανίαεκλογές