Κόσμος|06.10.2023 10:23

Στενοί σύμμαχοι αλλά με εμφανείς διαφωνίες; Γιατί οι ΗΠΑ κατέρριψαν το τουρκικό drone στη Συρία - Προηγήθηκαν 12 προειδοποιήσεις και μία... συμβουλή Φιντάν

Newsroom

Οι ΗΠΑ στράφηκαν εναντίον του συμμάχου τους. Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα οπλισμένο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βορειοανατολική Συρία, το οποίο επιχειρούσε κοντά στο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF).

Οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος αποτελούσε δυνητική απειλή. Πριν προχωρήσουν στην κατάρριψη όμως, εξέδωσαν περισσότερες από 12 προειδοποιήσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι στο CNN.

Αρκετά ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έκαναν επανειλημμένες προσεγγίσεις προς τις θέσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στη Χασάκα της Συρίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έβαλαν στόχο την Πέμπτη αρκετές περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους -μεταξύ των οποίων έξι μέλη δυνάμεων ασφαλείας- και τραυματίζοντας τρεις πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της κουρδικής δύναμης εσωτερικής ασφάλειας, Asayish.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει πει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε επισφαλή θέση οι ΗΠΑ;

Τα όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν φέρει τις ΗΠΑ σε μία επισφαλή θέση. Η Τουρκία είναι σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ και κρίσιμος στρατηγικός εταίρος, ενώ παίζει και βασικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι SDF συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην εκστρατεία για την εξάλειψη του ISIS.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του μετά την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Ο υπουργός (σ.σ. Όστιν) διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στη Συρία αποκλειστικά για να υποστηρίξουν την εκστρατεία για την ήττα του ISIS», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

«Ο Λόιντ Όστιν αναγνώρισε επίσης τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και υπογράμμισε τη σημασία του στενού συντονισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για τις αμερικανικές δυνάμεις ή τον παγκόσμιο συνασπισμό για την καταπολέμηση της αποστολής του ISIS».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών,  Charles Q. Brown Jr., μίλησε επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του μετά το περιστατικό και συζήτησαν «την ανάγκη να ακολουθηθούν κοινά πρωτόκολλα αποσυγκέντρωσης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού μας στη Συρία μετά το σημερινό περιστατικό», σύμφωνα με ανακοίνωση για τη συνομιλία τους.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε σχετικά ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή UAV «πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές», μερικές από τις οποίες βρίσκονταν μέσα σε «δηλωθείσα απαγορευμένη επιχειρησιακή ζώνη των ΗΠΑ» κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρθηκαν σε καταφύγια, πρόσθεσε ο Ράιντερ.

«Οι Αμερικανοί διοικητές εκτίμησαν ότι το UAV, το οποίο βρισκόταν πλέον σε απόσταση μικρότερη του μισού χιλιομέτρου από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε δυνητική απειλή και τα αμερικανικά μαχητικά F-16 κατέρριψαν στη συνέχεια το UAV σε αυτοάμυνα», δήλωσε ο Ράιντερ. «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβάντος».

Είπε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία στόχευε σκόπιμα τις αμερικανικές δυνάμεις». Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι επρόκειτο για ένα «λυπηρό περιστατικό», αλλά χαρακτήρισε το τηλεφώνημα του Όστιν ως μια «πολύ παραγωγική συζήτηση».

Υπογραμμίζεται πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν στενά μαζί με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της συμμαχίας κατά του ISIS. Η Τουρκία, όμως, θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις τρομοκρατική οργάνωση και τις στοχοποιεί τακτικά εντός του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Φιντάν είχε προειδοποιήσει «τρίτους» να μην μπλεχτούν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θεωρεί όλες τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία και το Ιράκ ως «θεμιτούς στόχους» μετά την επίθεση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Άγκυρα την Κυριακή.

Ο Φιντάν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι «τρίτοι» θα πρέπει να μείνουν μακριά από τους Κούρδους.

«Συμβουλεύω τα τρίτα μέρη να μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις και τα άτομα του PKK και του YPG», είπε. «Η απάντηση των ενόπλων μας δυνάμεων σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση θα είναι εξαιρετικά σαφής και θα μετανιώσουν για άλλη μια φορά που θα διαπράξουν μια τέτοια ενέργεια».

Το χρονικό

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Politico στο Πεντάγωνο, ο Πατ Ράιντερ ανέφερε ότι στις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα) οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν drone να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Χασάκα της Συρίας. Κάποιες από αυτές τις επιδρομές ήταν εντός της απαγορευμένης ζώνης επιχειρήσεων, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες μετέβησαν σε καταφύγια.

Σύμφωνα με το Politico, περίπου στις 11:30 (τοπική ώρα), ένα τουρκικό drone εισήλθε εκ νέου στην απαγορευμένη ζώνη με κατεύθυνση προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι αμερικανικές δυνάμεις. Οι διοικητές εκτίμησαν ότι το UAV, το οποίο πλέον απείχε λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε δυνητική απειλή και τότε η στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε την κατάρριψη του drone από αμερικανικά F-16.

Το συμβάν του Νοεμβρίου

Και τον περασμένο Νοέμβριο, μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βορειοανατολική Συρία έθεσε σε κίνδυνο τα στρατεύματα και το προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει τηλεφώνημα μεταξύ του κορυφαίου Αμερικανού στρατηγού και του Τούρκου ομολόγου του.

Το χτύπημα είχε ως στόχο μια βάση κοντά στη Χασάκα της Συρίας, η οποία χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για την ήττα του ISIS. Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν πως δύο μαχητές τους σκοτώθηκαν στην επίθεση. Το χτύπημα προκάλεσε αυστηρή επίπληξη από το Πεντάγωνο, το οποίο δήλωσε ότι «απείλησε άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ».

Η Τουρκία, μετά την επίθεση στην Άγκυρα, δεν κάνει πίσω

Το επεισόδιο έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών θέσεων.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από πυρά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη ζώνη της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους, έγινε γνωστό από πολεμικό παρατηρητή και πηγή στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, μετά τις απειλές της Άγκυρας εναντίον κουρδικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα σε αυτοκίνητο κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση και έξι άλλοι σκοτώθηκαν από πλήγμα που πραγματοποιήθηκε αργότερα σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην πόλη Αμούντα, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη (4/10) πως όλες οι εγκαταστάσεις Κούρδων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ είναι θεμιτοί στόχοι, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δύο δράστες της βομβιστικής επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μπροστά από κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα, είχαν έρθει από τη Συρία.

«Ο μοναδικός στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δημιουργούν απειλή για την Τουρκία. Μια χερσαία επιχείρηση είναι μία από τις επιλογές για την εξάλειψη αυτής της απειλής, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή για εμάς», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

ΚούρδοιΤουρκίαΗΠΑdronesειδήσεις τώραdroneΣυρία