Κόσμος|10.10.2023 10:56

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς: «Ο στρατός του Ισραήλ αποδείχθηκε τίγρης από χαρτί - Είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένο πόλεμο»

Newsroom

Μέλος της ηγετική ομάδας της Χαμάς που βρίσκεται εξόριστος στον Λίβανο διέψευσε ότι η οργάνωση είχε βοήθεια από το Ιράν και τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στην ενορχήστρωση της επίθεσης «Καταιγίδα» που έπιασε στον ύπνο τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

«Μόνο λιγοστοί διοικητές της Χαμάς γνώριζαν το πότε θα συμβεί η επίθεση» δήλωσε ο Ali Barakeh στο AP, προσθέτοντας ότι κανείς από την κεντρική διοίκηση ή το πολιτικό γραφείο της Χαμάς δεν βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν η οργάνωση δέχθηκε βοήθεια από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αλλά υποστήριξε ότι από 2014 παράγει τις δικές της ρουκέτες και εκπαιδεύει μόνη της τους μαχητές της.

Μας εξέπληξε η κατάρρευση του Ισραήλ

Ο Ali Barakeh υποστήριξε πως η οργάνωση ενορχήστρωσε την επιχείρηση «Καταιγίδα» το τελευταίο έτος σε απάντηση σε μια σειρά από προκλήσεις από την ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση, όπως τις επισκέψεις σε έναν διαφιλονικούμενο ιερό χώρο στην Ιερουσαλήμ και αυξημένη πίεση στους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση που είδαμε.  Σχεδιάζαμε να έχουμε κάποια κέρδη και να πάρουμε αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουμε. Ο στρατός του Ισραήλ αποδείχθηκε ότι ήταν ένας τίγρης από χαρτί», σχολίασε.

Οι πιθανότητές για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα ή ακόμα κατοχή της φαντάζουν αυξημένες, καθώς το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει 300.000 εφέδρους. Ο Barakeh δήλωσε ότι η Ζάμας έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής μόνο περίπου 2.000  μαχητές από έναν στρατό 40.000 ατόμων.

«Έχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτόν τον πόλεμο και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό ενός παρατεταμένου πολέμου. Θα σταματήσουμε τη ζωή στη σιωνιστική οντότητα αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα αποθέματα τους σε πυραύλους θα διαρκέσουν για πολύ καιρό.

Σε ότι αφορά το μέλλον των αιχμαλώτων είπε ότι θα επιδιώξουν να γίνει ανταλλαγή με Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές και αμερικανικές φυλακές. 

Λωρίδα Γάζαςειδήσεις τώραΙσραήλΧαμάςΠαλαιστίνηΠόλεμος στο Ισραήλ