Κόσμος|11.10.2023 07:55

Έγινε κι αυτό: Ουκρανός αξιωματικός τηλεφώνησε στους Ρώσους για να κάνει παράπονα επειδή δεν λειτουργούσε άρμα μάχης που έχει καταλάβει! Οι Ρώσοι του παρείχαν βοήθεια!

Newsroom

Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μαίνεται, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν στραφεί νοτιότερα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ένας νέος πόλεμος αφήνει πίσω του νεκρούς, αίμα, φωτιά και απορίες…

Στην Ουκρανία τώρα. Ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube πριν από λίγες ημέρες από το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Militaryni, έχει γίνει viral επειδή φέρεται να δείχνει έναν ουκρανό αξιωματικό να τρολάρει τη ρωσική στρατιωτική τεχνική υποστήριξη· ένα ρωσικό άρμα τύπου T-72B3 που καταλήφθηκε, παρουσίασε πολλά τεχνικά προβλήματα. Ο Ουκρανός τηλεφώνησε στην τεχνική υπηρεσία και ούτε λίγο ούτε πολύ πήρε τις απαραίτητες συμβουλές!

Ο ουκρανός αξιωματικός, ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα «Kochevnik», υπηρετεί στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία έχει εμπλακεί στις σκληρές μάχες μέσα και γύρω από το Kramatorsk, στην ανατολική Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 200 ρωσικά άρματα T-72B3. Σύμφωνα με την ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών Oryx, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει τα δύο τρίτα των αρμάτων του μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με άλλα όπλα και στρατιωτικά οχήματα της σοβιετικής εποχής, γι’ αυτόν τον τύπο άρματος δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία, πράγμα που σημαίνει ότι οι τεχνικοί δεν είναι πάντα σίγουροι πώς να επισκευάσουν μια βλάβη, όταν προκύψει.
Ενώ η πρόθεσή του Ουκρανού καλώντας την τεχνική υποστήριξη ήταν να λοιδορήσει, να τρολάρει που λέμε σήμερα, τους Ρώσους, τα προβλήματα που επικαλέστηκε ο «Kochevnik» ήταν αληθινά: όχι μόνο δεν λειτουργούσαν οι συμπιεστές του T-72B3, αλλά το κάρτερ λαδιού έσταζε και ο ηλεκτρικός μηχανισμός περιστροφής του πυργίσκου παρουσίαζε αστάθεια. το γεγονός έκανε τους ρώσους τεχνικούς να «τρέχουν»...

Ο «Kochevnik» συνδέθηκε με έναν υπεύθυνο που συστήθηκε ως Αλεκσάντερ Ανατόλιεβιτς, ο οποίος, προφανώς δεν κατάλαβε ότι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής σύνδεσης ακουγόταν η φωνή ουκρανού αξιωματικού.
Αφού άκουσε τα παράπονά του «Kochevnik», ο Ανατόλεβιτς υποσχέθηκε να θέσει τα τεχνικά ζητήματα που του ανέφερε τόσο στο Γραφείο σχεδιασμού της εταιρείας όσο και στον κατασκευαστή των κινητήρων.

Στη συνέχεια, o «Kochevnik» επικοινώνησε με έναν διευθυντή της Uralvagonzavod, της ρωσικής εταιρείας κατασκευής μηχανών που βρίσκεται στο Νίζνι Ταγκίλ, τον Αντρέι Αμπακούμοφ (φέρεται να είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας), ο οποίος του ζήτησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα που παρουσίαζε το άρμα T-72B3 μέσω WhatsApp.

Προσέξτε να τα φτιάχνετε καλύτερα...

Στο τέλος τις συνομιλίας, ο Ουκρανός ενημέρωσε τους Ρώσους ποιος ήταν, λέγοντάς τους ειρωνικά: «Φτιάξτε καλύτερα τα άρματά σας, γιατί όταν πάρουμε ακόμα περισσότερα, να είναι ευκολότερο για εμάς να τα κινούμε και να μην χρειάζεται να σας ενοχλούμε… Ευχαριστώ πολύ. Να προσέχετε τον εαυτό σας. Δόξα στην Ουκρανία»!

Το άρμα T-72B3 κατασκευάζεται από την Uralvagonzavod στο Nizhny Tagil. Το βασικό μοντέλο του κύριου άρματος μάχης, το T-72, τέθηκε σε παραγωγή το 1969, έχοντας αντικαταστήσει το πολύ πιο δαπανηρό T-64. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 25.000 άρματα τέτοιου τύπου.

Το T-72B3 είναι μια πιο εξελιγμένη έκδοση του T-72B, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό το 2004. Το νέο πολεμικό άρμα διαθέτει πολύ πιο ισχυρό κινητήρα και απλούστερο και πιο ευέλικτο συστήματος διεύθυνσης, μεταξύ πολλών άλλων αναβαθμίσεων.
Το T-72B3 εξελίχθηκε το 2022 σε T-72B3M, έχοντας ως γνώμονα εξέλιξης την εμπειρία μάχης και τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου.

Για την ώρα, οι πόλεμοι στον κόσμο μαίνονται και αν και δεν γνωρίζουμε με τι όπλα ακριβώς θα διεξαχθεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Δ' σίγουρα (ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση) θα διεξαχθεί με ρόπαλα και πέτρες...

τανκΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςάρμα μάχηςειδήσεις τώρα