Κόσμος|10.10.2023 23:49

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νύχτα σφοδρών συγκρούσεων, αναμονή για χερσαία επιχείρηση και εκατόμβη νεκρών - Σκληρά αμερικανικά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ακόμα μία νύχτα σφοδρών συγκρούσεων αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τον θύλακα με φονικές αεροπορικές επιδρομές, εκτοπίζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και στέλνοντας πλήθος τραυματιών Παλαιστινίων σε υπερπλήρη νοσοκομεία, καθώς ο στρατός ετοιμάζεται για ολοκληρωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Χερσαία «ολοκληρωτική» επίθεση ετοιμάζει το Ισραήλ

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποκατέστησε τον έλεγχο στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας και ότι βάζει νάρκες στα σημεία που μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος είχαν γκρεμίσει τον φράκτη στη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσαν το Σάββατο στο Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από άλλη μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εξαπολύθηκαν μετά την απειλή της Χαμάς να εκτελεί έναν ισραηλινό όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει ένα σπίτι Παλαιστινίων απροειδοποίητα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ουμπάιντα απείλησε τη Δευτέρα, ότι οι μαχητές της θα σκοτώνουν Ισραηλινούς από τους δεκάδες που κρατούν ομήρους μετά την αιφνίδια επίθεσή τους το Σάββατο το πρωί. Όπως σημείωσε, η Χαμάς θα εκτελεί έναν Ισραηλινό όμηρο για κάθε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού αμάχων χωρίς προειδοποίηση και θα μεταδίδει την εκτέλεση.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε επίσης στα όπλα 300.000 εφέδρους, αριθμό που δεν έχει προηγούμενο, και επέβαλε αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, εγείροντας φόβους ότι σχεδιάζει χερσαία επίθεση σε απάντηση στην πιο τολμηρή και αιματηρή επίθεση της Χαμάς εδώ και δεκαετίες.

Η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, ενώ έχει προκαλέσει διεθνείς δηλώσεις υποστήριξης προς το Ισραήλ, διαδηλώσεις σε υποστήριξη των Παλαιστινίων και εκκλήσεις για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Μήνυμα των ΗΠΑ σε Ιράν και Χεσμπολάχ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου το βράδυ της Τρίτης ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν ένα αεροπλανοφόρο πιο κοντά στο Ισραήλ όχι για να αποτρέψουν τη Χαμάς, αλλά «για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε άλλα κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες που μπορεί να επιδιώξουν να διευρύνουν αυτόν τον πόλεμο».

«Ο Πρόεδρος μας έχει επίσης αναθέσει να εμπλακούμε σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για όλα τα σενάρια κλιμάκωσης και τώρα είμαστε βαθιά εμπλεκόμενοι σε αυτόν τον σχεδιασμό», είπε, προσθέτοντας ότι «συμβουλευόμαστε συμμάχους και εταίρους για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες».

Μπάιντεν: Καθήκον του Ισραήλ να απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς - Μήνυμα και στη Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε πως η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά και «αναχαιτιστικά για την ανανέωση του σιδερένιου θόλου». «Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα ξεμείνει από αυτά τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία για να υπερασπιστεί τις πόλεις και τους πολίτες του» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως το «Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις». «Τηρούμε τους νόμους του πολέμου, έχει σημασία, υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί προσεύχονται για τις οικογένειες που επλήγησαν από τις φρικαλεότητες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «στέκονται ενωμένες» με το Ισραήλ.

Συνέχισε κλιμακώνοντας κατά της Χαμάς, λέγοντας: «Ξέρετε ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή του, το εννοώ κυριολεκτικά, όταν το αγνό, ανόθευτο κακό εξαπολύεται σε αυτόν τον κόσμο. Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, τα αιματοβαμμένα χέρια της Χαμάς που δηλωμένος σκοπός της ύπαρξής της είναι να σκοτώνει Εβραίους. Αυτή ήταν μια πράξη απόλυτου κακού. Περισσότεροι από 1000 πολίτες σφαγιάστηκαν. Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες που σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους».

«Αναφορές που αναστατώνουν το στομάχι για μωρά που σκοτώθηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν. Νέοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν ενώ παρακολουθούσαν ένα μουσικό φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ειρήνη. Για να γιορτάσουν την ειρήνη. Νεαρές γυναίκες βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν ως τρόπαια. Οικογένειες έκρυβαν το φόβο τους για ώρες ολόκληρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή», συνέχισε.

«Μην το κάνετε»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιπρόσθετα, έστειλε μήνυμα τόσο στο Ιράν, οσο και στη Χεζμπολάχ, διαμηνύοντας σε αυστηρό ύφος: «Επιτρέψτε μου να πω και πάλι, σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιαδήποτε οργάνωση, σε οποιονδήποτε σκέφτεται να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση. Έχω μια λέξη. Μην το κάνετε. Μην το κάνετε», δήλωσε.

Ερντογάν: Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην περιοχή;

Οργισμένη επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη στάση τους στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, κατηγορώντας τες ότι εκείνες είναι που μετατρέπουν την περιοχή σε λουτρό αίματος.

«Μόνο όταν τους βολεύει, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε δηκτικά ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι στέλνει αεροπλανοφόρο στην περιοχή για να υποστηρίξει το Ισραήλ, με τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγάλη σφαγή.

«Η Αμερική στέλνει το αεροπλανοφόρο της στο Ισραήλ. Τι κάνει το αεροπλανοφόρο της Αμερικής στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Τι θα κάνει με όλες τα πλοία και τα αεροσκάφη γύρω του το αεροπλανοφόρο; Θα προκαλέσει πολύ σοβαρές σφαγές σε όλη τη Γάζα χτυπώντας ή καταρρίπτοντας αεροσκάφη στην περιοχή. Πρέπει να εξηγήσω κάτι εδώ: Υπάρχουν περισσότερες από 20 αμερικανικές βάσεις στη Συρία σήμερα. Τι κάνουν οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία; Τι γίνεται με αυτές τις βάσεις; 23 βάσεις. Δεν θα έπρεπε για όλα αυτά να δοθούν εξηγήσεις; Αλλά δυστυχώς, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας καταρρίπτεται από την Αμερική. Όταν η Αμερική καταρρίπτει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η Τουρκία τότε δεν είναι σύμμαχος της Αμερικής στο ΝΑΤΟ; Δεν είναι μαζί; Πώς το εξηγούμε αυτό; Πώς το αξιολογούμε αυτό; Όταν μας βολεύει, είναι σύμμαχος, όταν μας βολεύει, δυστυχώς η Αμερική εκπαιδεύει, ανδρώνει και εξοπλίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δυστυχώς μετατρέπει τη Συρία και τη Μέση Ανατολή σε λουτρό αίματος. Ας τα δούμε αυτά», δήλωσε σε μία νέα πρωτοφανή επίθεση κατά των ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;»

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε σήμερα για πρώτη φορά ευθέως το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, κάνοντας λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται νερό στη Γάζα. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ρεύμα; Δεν υπάρχει. Δεν παρέχεται. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν μπορείτε να κόβετε το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Αναρωτιέμαι πώς είναι τα νοσοκομεία στη Γάζα αυτή τη στιγμή... Λειτουργούν; Δυστυχώς όχι! Αλλά όλοι οι χώροι λατρείας και τα νοσοκομεία δέχονται ανελέητα χτυπήματα. Κανείς δεν λέει τίποτα για όλα αυτά που συμβαίνουν».

Συνεχίζεται κανονικά η ευρω-βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντέστρεψαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει τις πληρωμές προς την Παλαιστίνη μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο Ομάν, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι μπορούν να επανεξετάσουν τα κονδύλια για να ελέγξουν τυχόν «διαρροή» προς τη Χαμάς, αλλά αν υπάρχει, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για ένα τέτοιο λάθος.

«Η συντριπτική πλειοψηφία [των υπουργών] ήταν αντίθετη με την ιδέα της πρότασης αναστολής των πληρωμών προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό είναι το πράγμα που έχει σημασία», είπε προσθέτοντας ότι τα κονδύλια «δεν θα ακυρωθούν».

Αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί επίσης, δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 410 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή το 2021 και το 2022, ενώ τα κονδύλια για το 2023 δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί.

Επιπλέον 271 εκατ. ευρώ δόθηκαν από την ΕΕ στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικά έργα την τριετία 2021-2023, όπως αποκάλυψε η Επιτροπή.

ΙσραήλΠαλαιστίνηΙράνΠόλεμος στο ΙσραήλΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΗΠΑειδήσεις τώραΧεζμπολάχ