Κόσμος|10.10.2023 22:57

Πόλεμος στο Ισραήλ - Λευκός Οίκος: Συνένοχο το Ιράν, αλλά δεν έχουμε ενδείξεις ότι έδωσε βοήθεια στη Χαμάς

Newsroom

Το Ιράν είναι «συνένοχο, με την ευρεία έννοια», στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι η Τεχεράνη προσέφερε συγκεκριμένα υποστήριξη για την πρωτοφανή επίθεση, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Είπαμε από την αρχή ότι το Ιράν είναι συνένοχο υπό ευρεία έννοια, επειδή παρείχε τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, παρείχε εκπαίδευση, παρείχε δυνατότητες, παρείχε υποστήριξη και είχε εμπλοκή και επαφή με τη Χαμάς επί σειρά ετών και όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στη συμβολή σε αυτό που είδαμε», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα αν το Ιράν γνώριζε εκ των προτέρων για αυτή την επίθεση ή αν βοήθησε στο σχεδιασμό ή στην καθοδήγηση αυτής της επίθεσης, δεν έχουμε, από τη στιγμή που βρίσκομαι εδώ στο βήμα, επιβεβαίωση γι' αυτό».

Ο Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τους ισραηλινούς ομολόγους της και «εξετάζει τις πληροφορίες μας για να δει αν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό», προσθέτοντας: «Αν υπάρξει κάποια ενημέρωση σχετικά με αυτό, θα τη μοιραστώ μαζί σας».

«Αλλά καθώς βρίσκομαι εδώ σήμερα, ενώ το Ιράν παίζει αυτόν τον ευρύ ρόλο, αυτόν τον διαρκή, βαθύ και σκοτεινό ρόλο στην παροχή όλης αυτής της υποστήριξης και των δυνατοτήτων στη Χαμάς, όσον αφορά αυτή τη συγκεκριμένη φρικιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, δεν έχουμε επί του παρόντος αυτές τις πληροφορίες», είπε.

Ερωτηθείς γιατί το Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Σάλιβαν παρέπεμψε τις ερωτήσεις σε Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Από την πλευρά της Αμερικής, είπε: «Δεν είδαμε τίποτα που να υποδηλώνει ότι μια επίθεση αυτού του τύπου επρόκειτο να εκτυλιχθεί περισσότερο από ό,τι οι Ισραηλινοί».

Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο πως η αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή του Ισραήλ, αποτελεί μήνυμα αποτροπής προς άλλους παράγοντες, όχι προς τη Χαμάς.

ΧαμάςΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας