Κόσμος|11.10.2023 08:44

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ακούγαμε τις ρουκέτες να περνούν από πάνω μας και δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρουμε» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επαναπατρισθέντων

Newsroom

Σώοι προσγειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, περίπου 90 Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμα σοκαρισμένοι από τα τρομακτικά γεγονότα που βίωσαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση.

Στις πρώτες τους δηλώσεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσαν ικανοποιημένοι που κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου.

«Δεν έφτασαν (οι ρουκέτες) στα σπίτια μας αλλά υπήρχε πρόβλημα» δήλωσε ένας νεαρός που αποκάλυψε ότι το δωμάτιό του είναι καταφύγιο σε αντίθεση με αρκετούς άλλους αμάχους που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια την ώρα που η Χαμάς συνεχίζει τις επιθέσεις της σε πόλεις και χωριά του Ισραήλ.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία μιας Ελληνίδας που δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Ακούγαμε τις ρουκέτες να περνούν από πάνω μας και δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρουμε».

«Κάθε χτύπημα στην πόρτα τους σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι ένας τρομοκράτης που μπορεί να τους σφάξει»

Η κυρία Ρετζίνα Βαρσάνο που περίμενε ώρες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης την πτήση της κόρης της με την οικογένειά της που βρίσκονταν στο Ισραήλ, περιέγραψε στο Open:

«Από το Σάββατο οι στιγμές που ζήσαμε όλη η οικογένεια ήταν πολύ δύσκολες. Μεγάλη αγωνία. Η κόρη μου και ο γιος μου, μου έστειλαν μήνυμα για σκηνές απερίγραπτες, έχουν βιώσει πολύ δύσκολες ώρες. Εγώ είμαι στην ευχάριστη θέση, τους υποδέχτηκα χτες με πολύ μεγάλη χαρά. Κατάφεραν να είναι μαζί μας. Οι ίδιοι βίωσαν τις σειρήνες, έπρεπε να μπουν στο καταφύγιο για πολλές ώρες για να προφυλαχθούν από τις ρουκέτες που έριχνε η Χαμάς αλλά το πιο δύσκολο που βίωσαν ήταν ο τρόμος να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους γιατί κυκλοφορούσαν τρομοκράτες μέσα στο κράτος του Ισραήλ. Πολύ δύσκολα. Κάθε χτύπημα στην πόρτα τους σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι ένας τρομοκράτης που μπορεί να τους σφάξει. Αυτό βίωσαν και βιώνουν και φίλοι τους. Για μένα το πιο περίεργο ήταν πως ο γαμπρός μου ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει, που είναι Ισραηλινός και είχε ζήσει τέτοιες στιγμές».

Σημειώνεται πως για σήμερα, πέμπτη ημέρα από την έναρξη της αιματοχυσίας στο Ισραήλ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματίσει ειδική πτήση για την επιστροφή και άλλων Ελλήνων κατοίκων μέσω του Τελ Αβίβ που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.

ΠαλαιστίνηΙσραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςεπαναπατρισμόςΠόλεμος στο Ισραήλ