Κόσμος|11.10.2023 23:44

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πέμπτη νύχτα ανελέητων μαχών - Σκληρό διάγγελμα Νετανιάχου κατά της Χαμάς, εκατόμβη νεκρών και μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Για Πέμπτη νύχτα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι μαχητές της Χαμάς το Σάββατο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες στο νότιο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έπληττε καθ' όλη τη διάρκεια της Τετάρτης θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ρουκέτες που εκτοξεύονταν από τη Γάζα έφταναν σε πόλεις σε όλο το νότιο και το κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει να θεωρείται νεκρό»

Ανακοινώνοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την προσθήκη της Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Βάζουμε κάθε άλλη σκέψη στην άκρη για τους πολίτες του Ισραήλ».

«Κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει να θεωρείται νεκρό», πρόσθεσε και συνέχισε: «Αυτό που πραγματοποίησε η Χαμάς ήταν χειρότερο από το Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε εξιστορώντας στοιχεία ότι «αποκεφάλισαν ανθρώπους, βίασαν γυναίκες, έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς».

Επιπλέον, χαρακτήρισε την υποστήριξη των ΗΠΑ «κρίσιμη» για τον αγώνα του Ισραήλ του οποίο « η τύχη κρέμεται από μια κλωστή».

Η συμφωνία ήρθε έπειτα από μέρες διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Γκαντς.

Μια θέση στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γϊαίρ Λάπιντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν θα προωθηθεί καμία νομοθεσία στην Κνεσέτ ή κυβερνητικά ψηφίσματα που δεν σχετίζονται με τη διεξαγωγή του πολέμου.

Εκατόμβη νεκρών

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι έχουν καταμετρηθεί 1.055 νεκροί και 5.184 τραυματίες. Στη Δυτική Όχθη, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στο χωριό Κούσρα. Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς εποίκους που εισήλθαν στο χωριό.

Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο, εξ αυτών τουλάχιστον 189 Ισραηλινοί στρατιώτες, ανακοίνωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), σε συνέντευξη Τύπου.

Επίθεση στη Γάζα σε «πρωτοφανές επίπεδο»

Σε ενημέρωση των στρατιωτικών ανταποκριτών, ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Ομέρ Τίσλερ δήλωσε ότι οι IDF επιτίθενται στη Γάζα σε πρωτοφανές επίπεδο. «Επιτιθέμεθα με τρόπο που η Λωρίδα της Γάζας δεν έχει βιώσει ποτέ, διότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός». Πρόσθεσε ότι η μέθοδος της Χαμάς να κρύβει τα μέλη της ανάμεσα στους πολίτες είναι «πλέον απαράδεκτη».

Ο Τίσλερ δήλωσε επίσης ότι η εισβολή της Χαμάς που αιφνιδίασε το Ισραήλ θα διερευνηθεί, τονίζοντας ότι «ως στρατός, είμαστε όλοι υπεύθυνοι που δεν αποτρέψαμε αυτή την εγκληματική ενέργεια. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και εγώ είμαι υπεύθυνος».

Η επίθεση της Χεζμπολάχ και ο λάθος συναγερμός

Στο βορρά, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου σε θέση των IDF, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να απαντήσει με πλήγματα κατά στόχων στο Λίβανο.

Αργότερα σήμανε συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ με τον στρατό να καλεί τους πολίτες να μη βγουν από τα σπίτια τους και να κλείσουν τα παράθυρά τους, καθώς υπήρχε προειδοποίηση για επίθεση από τα σύνορα του Λιβάνου. Αργότερα ο ισραηλινός στρατός απέδωσε τις σειρήνες που ήχησαν σε πιθανή «βλάβη».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη» του συστήματος ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.

«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (...) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.

Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ προειδοποιούν για επιθέσεις με ρουκέτες

Οι ένοπλες πτέρυγες των ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύουν ρουκέτες με στόχο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού στις ζώνες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δύο κινήματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο το Τελ Αβίβ, η Ασντόντ, η Ασκελόν καθώς και κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δεν εντόπισαν κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτήν.

Το Ισραήλ σχεδιάζει και προετοιμάζεται για πόλεμο δύο μετώπων, λέει σύμβουλος του Νετανιάχου

Ανησυχίες εκφράζονται ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει σε πόλεμο δύο μετώπων, σε περίπτωση που μαχητές από το Λίβανο αποφασίσουν να επιτεθούν στη χώρα.

Ήδη, η Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και την τελευταία ώρα, οι πολίτες στα βόρεια της χώρας καλούνται να καλυφθούν λόγω της εισόδου «εχθρικών αεροσκαφών» από τον Λίβανο.

Ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε στο Sky News ότι «ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό» ότι η Χεζμπολάχ θα «κλιμακώσει την κατάσταση».

«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», δήλωσε.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο... και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων».

Ο κ. Regev είπε ότι η χώρα θέλει να βγει από αυτή τη σύγκρουση με μια «διαφορετική πραγματικότητα» και η Γάζα «δεν θα είναι η ίδια».

«Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με τους δικούς μας όρους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι μια λύση θα δει την κατάσταση στη Γάζα «να αλλάζει ριζικά».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα επανακαταλάβει την περιοχή, ο κ. Regev αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας στον παρουσιαστή μας Mark Austin ότι δεν θα σχολιάσει στρατιωτικές τακτικές.

Το… μάτι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Συνομιλία Μπάιντεν με Νετανιάχου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Η σημερινή συνομιλία ήταν η τέταρτη μεταξύ των δύο ηγετών τις τελευταίες μέρες.

Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει καμιά ένδειξη για «πρόσθετους παράγοντες» που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή «πρόσθετους παράγοντες» που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν σε βάρος του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή αμερικανικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τις ισραηλινές ακτές και ενίσχυσε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η θέση αυτή έχει επίσης αποτρεπτική ισχύ, εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου. «Δεν είναι μόνο για να στηρίξουμε το Ισραήλ αλλά και για να έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ 'Οστιν, επίσης παρών σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε από την πλευρά του την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.

«Προς οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, οποιονδήποτε που θα σκεφθεί να αντλήσει οφέλη από την τραγωδία στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση ή να χυθεί περισσότερο αίμα, έχουμε να πούμε μόνο αυτό: μην το κάνετε», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς την απελευθέρωση ομήρων

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, μετέδωσε απόψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

«Διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τουρκικό δίκτυο Haberturk.

ΧεζμπολάχΧαμάςΙσραήλΓάζαειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο Ισραήλ