Κόσμος|13.10.2023 16:15

Τουρκικά ΜΜΕ: Το παράδειγμα της Παλαιστίνης και η Κύπρος

Μαρία Ζαχαράκη

Οι παροχές της Τουρκίας στα Κατεχόμενα αποτελούν παράδειγμα για να μην κινδυνεύσουν ποτέ από αποκλεισμό οι τουρκοκύπριοι, όπως αντίστοιχα τώρα οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, υποστηρίζει άρθρο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ,

Ο λόγος που υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού κι η επιβίωσή του αντίστοιχα οφείλεται στην Τουρκία, ο οποία υδροδοτεί και ηλεκτροδοτεί το νησί. Αυτό αποτελεί στρατηγικής σημασίας κίνηση από την Τουρκία στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Τούρκος αρθρογράφος Ρεσάτ Ακάρ.

«Στο νησί της Κύπρου, όπου έχουν σημειωθεί ιστορικές αιματηρές συγκρούσεις, τα τελευταία 49 χρόνια επικρατεί ειρήνη... Συγκεκριμένα, ο μοναδικός λόγος που δεν υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο είναι η τουρκική στρατιωτική παρουσία. Μετά την "Ειρηνευτική Επιχείρηση" που διεξήγαγε η Τουρκία στις 20 Ιουλίου 1974, ασκώντας το δικαίωμα της εγγυήτριας χώρας, το νησί διαχωρίστηκε σε δύο τμήματα, με αποτέλεσμα να καθοριστούν τα σύνορα.

Τα σύνορα τα φυλάνε οι Τούρκοι στρατιώτες. Κάθε μορφής έξοδα καλύπτονται από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι αυτή που σώζει το βόρειο τμήμα της Κύπρου από τη δίψα.

Όταν κοιτάζουμε την "οικονομική διάσταση" του παλαιστινιακο-ισραηλινού πολέμου, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του νερού που έρχεται από την Τουρκία στο νησί. Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, το πρώτο βήμα που έκανε το Ισραήλ ήταν να κόψει την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα. Χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, πώς μπορείς να συντηρήσεις έναν λαό; Πώς μπορείς να καλλιεργήσεις τη γη; Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Και βέβαια δεν μπορεί. Επομένως, θα πρέπει να εκτιμήσουμε την αξία του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία. Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, ακριβώς όπως μεταφέρεται στο νησί το νερό της περιοχής Αναμούρ. Δεν είναι μεγάλη υπόθεση για την Τουρκία να καλύψει την ανάγκη των 350400 Megawatt ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται καθημερινά οι κάτοικοι του νησιού. Εάν η Νότια Κύπρος και η Ελλάδα είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ μέσω του σχεδίου "EuroAsia", τότε για την Τουρκία είναι πολύ πιο εύκολο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Βόρειας Κύπρου, η οποία απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβουμε δράση για αυτό το σκοπό χωρίς να χάσουμε άλλο χρόνο, όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και από στρατηγική άποψη», υποστηρίζει το άρθρο.

Λωρίδα της ΓάζαςΚατεχόμεναΠόλεμος στο ΙσραήλΓάζαειδήσεις τώραΙσραήλΚυπριακόΤουρκία