Κόσμος|14.10.2023 18:12

«Σ' αγαπώ, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε»: Στο «φως» οι σπαρακτικές κλήσεις των κατοίκων του Μάουι κατά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι κλήσεις των κατοίκων του Μάουι στη γραμμή έκτακτης ανάγκης που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πύρινη κόλαση που σάρωσε την πόλη της Λαχάινα τον Αύγουστο, τη φονικότερη πυρκαγιά που έχουν ζήσει οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Στα ηχητικά αποσπάσματα που δημοσίευσε το Associated Press ακούγεται από πολλούς επιζώντες το ίδιο πράγμα: Δεν μπόρεσαν να διαφύγουν, ούτε καν με αυτοκίνητο, λόγω της κυκλοφορίας και των αποκλεισμένων δρόμων.

Τουλάχιστον 98 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από 2.000 κτίσματα καταστράφηκαν. Η Hawaiian Electric, η εταιρεία ηλεκτρισμού της πολιτείας, αναγνώρισε ότι τα ηλεκτροφόρα καλώδια της προκάλεσαν την φονική πυρκαγιά, αλλά κατηγόρησε τους πυροσβέστες ότι έσβησαν τη φωτιά και έφυγαν ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί. Η κομητεία και οι οικογένειες ορισμένων θυμάτων έχουν μηνύσει τη Hawaiian Electric, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να διακόψει την παροχή ρεύματος παρά τους εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους και τις ξηρές συνθήκες.

Περίπου τα δύο τρίτα των γνωστών θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά ήταν 60 ετών και άνω.

«Σ' αγαπώ, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε»

Σε ένα τηλεφώνημα ακούγεται μια γυναίκα από το γηροκομείο Hale Mahaolu Eono. Ήταν ένα από τα τέσσερα άτομα που είχαν μείνει στο κτίριο χωρίς αυτοκίνητο καθώς οι φλόγες πλησίαζαν. «Πρέπει να μας εκκενώσουν;» ρώτησε στη γραμμή, με τον πανικό να διακρίνεται στη φωνή της.

«Εντάξει κυρία μου, αν αισθάνεστε ανασφαλείς, ακούστε τον εαυτό σας και εκκενώστε», απάντησε ο υπεύθυνος της γραμμής 911. Κανένα όχημα έκτακτης ανάγκης δεν ήταν διαθέσιμο για να βοηθήσει, είπε επειδή όλες οι διαθέσιμες μονάδες έδιναν μάχη με τη φωτιά.

Καθώς γύρω της έβρεχε στάχτη, η γυναίκα προσπαθούσε να κάνει νόημα σε ανθρώπους που περνούσαν από το σημείο για να βγουν έξω, ενώ παρέμενε στη γραμμή.

Ένα αυτοκίνητο σταμάτησε αλλά δεν περίμενε όσο εκείνη μάζευε τα πράγματά της. Τελικά, έκανε σήμα σε μια άλλη διερχόμενη γυναίκα. 

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν στο γηροκομείο, σύμφωνα με τις αρχές.

Καθώς η καταστροφή στη Λαχάινα προχωρούσε, η απογοήτευση αυξανόταν και οι κλήσεις έπεφταν βροχή. Ένας υπεύθυνος στη γραμμή έκτακτης ανάγκης ακούγεται να επιπλήττει ένα άντρα όταν τηλεφώνησε για να αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι γονείς του είχαν εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο σπίτι τους.

«Γιατί δεν μας κάλεσαν απευθείας; Έπρεπε να μας καλέσουν απευθείας», ακούγεται να λέει. «Ναι, προσπαθήσαμε να τους το πούμε - ο πατέρας μου προσπαθούσε να πολεμήσει τη φωτιά», είπε ο άνδρας. «Οι τελευταίες λέξεις που είπε ήταν: 'Σ' αγαπώ'. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε».

«Η μητέρα μου και το μωρό μου είναι ακόμα εκεί έξω», φαίνεται να λέει μια απελπισμένη γυναίκα στη γραμμή. «Βγήκαν από το αυτοκίνητό τους και κατευθύνθηκαν προς το δρόμο». «Έχουμε αστυνομικούς εκεί, εντάξει;» ακούγεται να λέει ο υπεύθυνος στη γραμμή.

Οι αρχές απέκρυψαν ονόματα και διευθύνσεις από τις καταγραφές για να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων.

Μια γυναίκα είπε σε έναν αποστολέα ότι βρισκόταν στην Front Street και είδε ένα σπίτι να καίγεται, αλλά δεν μπορούσε να προχωρήσει.

"Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μαζική κυκλοφορία και είμαστε καλυμμένοι με στάχτες και κάρβουνα και υπάρχει πολύς κόσμος που κορνάρει και προσπαθεί να βγει από το δρόμο", είπε η καλούσα και πρόσθεσε «είναι πραγματικά τρομακτικό».

Δεν είχαν καταλάβει οι υπεύθυνοι του 911 τι ακριβώς γινόταν στη Λαχάινα

Δύο ώρες αφότου η πυρκαγιά άρχισε να κάνει στάχτη σπίτια, φάνηκε ότι ορισμένοι υπεύθυνοι στη γραμμή έκτακτης ανάγκης δεν είχαν ακόμη πλήρη κατανόηση του τι συνέβαινε στην πόλη. Ένας φαίνεται να λέει σε έναν καλούντα που είχε κολλήσει στην κίνηση ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν απασχολημένες «επειδή στη Λαχάινα καίγονται μερικά σπίτια».

«Αν είστε ασφαλείς, πρέπει να μείνετε εκεί. Αν δεν είστε ασφαλείς, πρέπει να βρείτε κάποιον τρόπο να φτάσετε στον ωκεανό», είπε στον καλούντα.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε όλο το Δυτικό Μάουι αλλά και διακοπές στις επικοινωνίες καθιστώντας τις προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στους τηλεοπτικούς σταθμούς σε μεγάλο βαθμό μάταιες. Το σύστημα σειρήνων έκτακτης ανάγκης του νησιού -ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι αρχές μπορούν να επικοινωνήσουν επείγοντα σε ώρα κινδύνου- δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Για ορισμένους, οι εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης ήταν η μόνη τους επαφή με τον κόσμο πέρα από τη φλεγόμενη πόλη. Αργότερα ακόμη και αυτή η σύνδεση χάθηκε.

κλήσειςφωτιάειδήσεις τώραπυρκαγιάΧαβάη