Κόσμος|16.10.2023 20:12

Οδοιπορικό OPEN στις πόλεις «φαντάσματα» του Ισραήλ: Μπαράζ ρουκετών σε αστικά κέντρα και εκρηκτική κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Newsroom

Έκρυθμη η κατάσταση σε Τελ Αβίβ, Ιεροσόλυμα, Γάζα αλλά και στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, εικόνα που μεταδίδουν και οι απεσταλμένοι του OPEN στο μέτωπο του πολέμου, Αδαμαντία Λιόλιου και Σωτήρης Δανέζης.

Η Χαμάς στοχεύει τα μεγάλα αστικά κέντρα

Κατά κύματα επιθέσεις σε Τελ Αβίβ, Ιεροσόλυμα και σε πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα (16/10). Όπως μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης από το νότιο Ισραήλ, είναι εμφανές πως η Χαμάς έχει βγάλει ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς από τις αποθήκες, προκειμένου να πλήξει τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συναγερμός σήμανε και στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, με τον κόσμο να σπεύδει να κρυφτεί στα καταφύγια.

Οι εξελίξεις είναι πολλές και σε διάφορα μέτωπα και όλα αυτά γίνονται την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για την επόμενη φάση. Τα σενάρια είναι παραπάνω από ένα και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και τις οδηγίες που θα δώσει η κυβέρνηση, μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων αλλά καμία καθαρή λύση

Παράλληλα, υπάρχει «πυρετός» διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν καθώς βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Τελ Αβίβ. Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν διαφωνίες, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Άμυνας εισηγήθηκε να ανοίξει δεύτερο μέτωπο η χώρα με τη Χεζμπολάχ στον βορρά -κάνοντας ένα μαζικό προληπτικό χτύπημα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνεί.

Το διπλωματικό παρασκήνιο, γενικά, είναι έντονο με αρκετές κινήσεις στη «σκακιέρα» και, δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγες καθαρές λύσεις για το Ισραήλ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για το μέτωπο στο liveblog του ethnos.gr

Εκρηκτική η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Αυξημένη είναι η ένταση και στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, με ανταλλαγή πυρών τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, το τελευταίο 24ωρο η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έχει πλήξει πέντε στρατιωτικές θέσεις του Ισραήλ, από την πλευρά του Λιβάνου. Οι IDF ανακοινώνουν πως απαντούν στα χτυπήματα.

Η Αδαμαντία Λιόλιου βρέθηκε στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου ακούγονται συνεχώς εκρήξεις. Οι Αρχές έχουν δώσει εντολή για εκκένωση 28 οικισμών -που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα.

Σε οδοιπορικό της απεσταλμένης του OPEN με τον οπερατέρ Δημήτρη Αλεξάκη, καταγράφηκαν εικόνες ερημικές και πόλεις - φαντάσματα. Οι λιγοστοί που έχουν μείνει στην περιοχή μιλούν για ένα τόπο που κάποτε έσφυζε από ζωή αλλά τώρα επικρατεί νεκρική σιγή. Επίσης, έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρά μέτρα πολέμου, με τους στρατιώτες να εξηγούν πως έχουν ληφθεί για να απαγορέψουν την είσοδο στον οποιονδήποτε και για να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υπάρχει μια λωρίδα 2 χλμ. στα σύνορα, η οποία έχει εκκενωθεί. Και στους γύρω οικισμούς, από όπου δεν έχει ζητηθεί εκκένωση, οι κάτοικοι λένε πως ακούνε συνεχώς εκρήξεις και αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν εάν χρειαστεί.

Λωρίδα της ΓάζαςΜέση ΑνατολήΜπενιαμίν Νετανιάχουειδήσεις τώραΛίβανοςπόλεμοςΙσραήλ