Κόσμος|17.10.2023 14:20

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντιδράσεις μετά από απόλυση σκιτσογράφου του Guardian για σχόλιο με τον Νετανιάχου που κρίθηκε «αντισημιτικό»

Newsroom

Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία, με αφορμή σχόλιο του σκιτσογράφου του Guardian, Στιβ Μπελ, για τον πόλεμο στο Ισραήλ, που οδήγησε και στην απόλυσή του.

Το σκίτσο, με πρωταγωνιστή τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κρίθηκε «αντισημιτικό», γεγονός που οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας του σκιτσογράφου με το μέσο. Στο σχόλιο του Μπελ, φαίνεται ο Νετανιάχου να χειρουργεί το στομάχι του, κάνοντας μια τομή στο περίγραμμα της Λωρίδας της Γάζας. Όπως ενημερώθηκε ο δημιουργός, πριν του ανακοινωθεί η απόλυσή του, η γελοιογραφία του παρέπεμπε στη «λίβρα σάρκας» από το έργο του Σαίξπηρ, «Ο έμπορος της Βενετίας».

Στο έργο του εμβληματικού θεατρικού συγγραφέα, ο Σάιλοκ απαιτούσε μια «λίβρα σάρκας» από τον έμπορο Αντόνιο, ο οποίος δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του προς τον τοκογλύφο. Ο τοκογλύφος Σάιλοκ θεωρείται ένα από τα πιο διαβόητα εβραϊκά στερεότυπα στην αγγλική λογοτεχνία λόγω της άπληστης φύσης του.

 «Λίβρα Σάρκας»

Ο ίδιος ο απολυθείς σκιτσογράφος, πάντως, εξήγησε στο twitter ότι, παρέδωσε το σκίτσο για δημοσίευση, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τον Guardian, και «τέσσερις ώρες αργότερα έλαβα ένα δυσοίωνο τηλεφώνημα από το γραφείο με ένα παράξενο κάπως κρυπτογραφημένο μήνυμα». «Λίβρα Σάρκας»… έγραφε απλώς το μήνυμα. Αδυνατώντας να καταλάβει τι εννοούσαν οι υπεύθυνοι του βρετανικού μέσου, ο Μπελ απάντησε στο μήνυμα, «συγγνώμη, δεν καταλαβαίνω», για να πάρει πίσω την απάντηση, «οι Εβραίοι μπλοκάρουν, “λίβρα σάρκας”, αντισημιτικό σχήμα λόγου».

Ο Μπελ μίλησε στο BBC, όπου σημείωσε πως, η ερμηνεία των πρώην εργοδοτών του, «δεν είχε κανένα νόημα». «Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σκίτσο μου που να παραπέμπει σε αυτό (σ.σ. στον Έμπορο της Βενετίας). Δείχνει τον Νετανιάχου, έτοιμο να κάνει μια χειρουργική επέμβαση στον εαυτό του φορώντας γάντια του μποξ. Πρόκειται για τις καταστροφικές συνέπειες που δεν έχουν ακόμη φανεί», τόνισε και επισήμανε ότι, εμπνεύστηκε για το σκίτσο του από τη γελοιογραφία ενός εκ των κορυφαίων σκιτσογράφων στην ιστορία του Τύπου, του αείμνηστου Ντέιβιντ Λεβίν ο οποίος, τη δεκαετία του ’60, είχε δημιουργήσει μια γελοιογραφία με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον (LBJ), να δείχνει την ουλή του από μια χειρουργική επέμβαση, η οποία στο σκίτσο του είχε σχήμα με το χάρτη του Βιετνάμ.

«Ειλημμένη η απόφαση», υποστηρίζει ο Guardian

Από πλευράς του Guardian, σημειώθηκε πως, «Η απόφαση να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο Στιβ Μπελ έχει ληφθεί. Τα σκίτσα του Στιβ Μπελ ήταν ένα σημαντικό μέρος του Guardian τα τελευταία 40 χρόνια. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο». Ο ίδιος ο σκιτσογράφος, πάντως, επανήλθε στο twitter για να σχολιάσει πως, «είναι σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα χωρίς να κατηγορηθούμε για “αντισημιτικό σχήμα λόγου”».

σκιτσογράφοςΠαλαιστίνηΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛωρίδα της ΓάζαςαπόλυσηΓάζαGuardianειδήσεις τώρα