Κόσμος|20.10.2023 09:26

ΥΠΕΞ: Οδύνη για τις ανθρώπινες απώλειες από το χτύπημα σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Γάζα

Newsroom

Με ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει την βαθιά οδύνη της Ελλάδας για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από το χτύπημα στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα (20.10.2023). Ο απολογισμός των νεκρών, μέχρι στιγμής, ανέρχεται σε οκτώ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά.

Το χτύπημα στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπου σύμφωνα με το Al Jazeera έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το μέσο. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε πως το κτίριο κατέρρευσε έπειτα από την επιδρομή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο αριθμός των παρευρισκόμενων ήταν γύρω στα 50 άτομα, η πλειονότητα των οποίων παιδιά και γυναίκες.

Ο Mohammed Abu Selmia, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Shifa, δήλωσε στο Sky News ότι δεκάδες τραυματίστηκαν στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, ενώ υπάρχουν ακόμα πτώματα που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Wafa) μετέδωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το μοναστήρι που βρίσκεται στη συνοικία Αλ-Ζαϊτούν, στη νότια Γάζα, σημειώνοντας ότι προκλήθηκαν «σοβαρές υλικές ζημιές» σε τμήματα του ναού, ενώ ένα κτίριο που βρισκόταν δίπλα του, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει αυτή τη βομβιστική επίθεση. Το Πατριαρχείο ανέφερε:

«Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

βομβαρδισμόςειδήσεις τώραυπουργείο ΕξωτερικώνΠαλαιστίνημοναστήριΙσραήλ