Κόσμος|23.03.2019 15:46

Η υγεία του εμβρύου σε 3D: Η μέθοδος ενάντια στις καρδιακές παθήσεις είναι εδώ (vid)

Newsroom

Τα υπερηχογραφήματα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι μια ασφαλής μέθοδος για να παρακολουθεί ο γιατρός την υγεία του μωρού όσο βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Αυτή η πρακτική, όμως, δεν μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με εκείνο που έρχεται και το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες στο Λονδίνο. 

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το King's College και το Guy's and St Thomas' κατάφεραν να καταγράψουν την καρδιά του εμβρύου σε εικόνες 3D, ανοίγοντας νέους ελπιδοφόρους δρόμους για την έγκαιρη πρόβλεψη εγγενών καρδιακών παθήσεων στο παιδί καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για μία μέθοδο που μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί από τα νοσοκομεία. 

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία 

Μέχρι σήμερα, ο γιατρός λάμβανε μια σειρά από 2D εικόνες της καρδιάς του μωρού από διάφορες οπτικές, χρησιμοποιώντας το μηχάνημα MRI. Ωστόσο, η καρδιά του εμβρύου είναι μικροσκοπική χτυπά απίστευτα γρήγορα και το παιδί κάνει κύκλους μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, με αποτέλεσμα οι εν λόγω εικόνες να είναι αρκετά θολές. 

Ωστόσο, με τη χρήση ενός νέου και πιο εξελιγμένου λογισμικού οι διάσπαρτες εικόνες ενώνονται, προσαρμόζονται στους χτύπους της καρδιάς του εμβρύου και στη συνέχεια δίνουν μια άνευ προηγουμένου 3D εικόνα της καρδιάς. Έτσι, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια την όποια «ανωμαλία» μπορεί να κρύβει η καρδιά του εμβρύου.

Γιατί είναι καλύτερη η μέθοδος για τα μωρά 

Σύμφωνα με το BBC, οι εγγενείς καρδιακές παθήσεις χτυπούν ένα στα 1000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και προκαλούνται έπειτα από λοιμώξεις ή τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων. 

Με τη 3D εικόνα της καρδιάς του εμβρύου, ο γιατρός μπορούν να εντοπίσουν ξεκάθαρα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν, γνωρίζοντας από πολύ νωρίς τι θεραπεία πρέπει να εφαρμόσουν στο έμβρυο ώστε να το βοηθήσουν. 

Όπως αναφέρει το thelancet.com που δημοσίευσε την εν λόγω έρευνα, μέχρι στιγμής η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε 85 έγκυες και ήδη έχει δοκιμαστεί σε περισσότερους από 20 ασθενείς. 

μωρόκαρδιακές παθήσειςκαρδιάέμβρυο