Κόσμος|22.10.2023 12:37

Τουρκικά ΜΜΕ: Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για νέα βάση στην Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εθνικιστικής εφημερίδας Αϊντινλίκ σήμερα, επικαλούμενη ρεπορτάζ του OPEN TV, αναφέρεται σε μία νέα βάση που ζήτησαν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ, που δεν μπορούν να χωρέσουν στη βάση της Σούδας στο νησί της Κρήτης τα πολεμικά αεροσκάφη που έστειλαν στην περιοχή μετά τον πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστίνης, ζήτησαν από την κυβέρνηση της Αθήνας μια πρόσθετη βάση.

Όπως μετέδωσε το Open, οι Αμερικανοί ζήτησαν από την Ελλάδα να υποδείξει μια δεύτερη βάση εκτός της Σούδας για την ανάπτυξη των αεροσκαφών τους. Στο ρεπορτάζ όπου αναφέρεται ότι ο αριθμός των αεροσκαφών στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα μεγάλος και η Σούδα δεν θα μπορούσε να δεχτεί περισσότερα αεροσκάφη, συζητήθηκε η θέση της δεύτερης βάσης.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η 2η αεροπορική βάση Αράξου, η οποία είναι η έδρα της 116 Πτέρυγας Μάχης, η οποία φιλοξενεί ελληνικά αεροσκάφη F-16M (Block 52+Advanced), έχει μεγάλη πιθανότητα να παραχωρηθεί στις ΗΠΑ, ενώ ως ακόμα «καλύτερη πρόταση» ζητήθηκε να παραχωρηθούν στις ΗΠΑ τα δύο αεροδρόμια της Ρόδου (Διαγόρας και Μαρίτσες), που είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στο Ισραήλ.

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν στην πράξη οι αντιδράσεις της Τουρκίας για το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των Δωδεκανήσων».

ΤουρκίαΗΠΑειδήσεις τώραΜέση Ανατολήστρατιωτική βάση