Κόσμος|23.10.2023 16:58

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι γονείς στη Γάζα γράφουν στα σώματα των παιδιών τους τα ονόματά τους - Είναι ο μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσουν αν σκοτωθούν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Οι Παλαιστίνοι γονείς της Γάζας γράφουν πάνω στα κορμιά των παιδιών τους, τα πόδια ή την κοιλιά τα ονόματά τους καθώς ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να αναγνωριστούν εάν σκοτωθούν ή εγκλωβιστούν στα συντρίμμια. 

Όπως αναφέρει στο CNN ο δρ Abdul Rahman Al Masri, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της Γάζας «αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται ότι είναι στόχος και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τραυματιστούν ή να γίνουν μάρτυρες».

Το μαύρο μελάνι είναι ένα μικρό δείγμα του φόβου και της απόγνωσης που νιώθουν οι γονείς στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να τον σφυροκοπά με ανελέητες αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα για την επίθεση που ξεκίνησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτό που παρατηρήσαμε σήμερα είναι ότι πολλοί γονείς γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους στα πόδια τους, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν μετά από αεροπορικές επιδρομές και αν χαθούν. Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο που μόλις ξεκίνησε στη Γάζα», λέει γιατρός.

«Πολλά από τα παιδιά αγνοούνται, πολλά φτάνουν εδώ με σπασμένα τα κρανία τους... και είναι αδύνατο να τα αναγνωρίσουμε, μόνο με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζονται», σημειώνει.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκατοντάδες παιδιά έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια κτιρίων που επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν είναι αναγνωρίσιμα από τα βαριά τραύματα που έχουν.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από φάρμακα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ εκατοντάδες τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να αναζητούν θεραπεία, αναφέρουν στο CNN γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Γάζα.

Ο δρ Iyad Issa Abu Zaher, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Al-Aqsa Martyrs αναφέρει πως «η κατάσταση είναι καταστροφική. Είναι αδύνατο για οποιοδήποτε νοσοκομείο στον κόσμο να δεχτεί αυτόν τον αριθμό τραυματιών. Δεν υπάρχει χώρος ή κρεβάτια για αυτούς τους τραυματίες. Οι τραυματίες βρίσκονται στην πόρτα των αιθουσών χειρουργείου και ο ένας πάνω στον άλλο, περιμένοντας ο καθένας τη σειρά του για μια επέμβαση», διηγείται.

Κινδυνεύουν τουλάχιστον 120 νεογέννητα που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, οι ζωές τουλάχιστον 120 νεογέννητων μωρών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύουν καθώς τα καύσιμα τελειώνουν στον πολιορκημένο θύλακα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 120 νεογνά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, εκ των οποίων 70 νεογνά με μηχανικό αερισμό, και φυσικά εδώ είναι που ανησυχούμε εξαιρετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζόναθαν Κρικξ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι από την 7η Οκτωβρίου οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 4.651 Παλαιστινίων εκ των οποίων το 40% ήταν παιδιά.

Περισσότεροι από 14.245 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν με το 70% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

ΠαλαιστίνηΙσραηλινοίΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραπαιδιά